AKCIJA „NEDELJA ZA ZELENIJU VOJVODINU“ REALIZOVANA I U ZRENJANINU

2019-12-05T07:45:33+00:00децембар 5th, 2019|

U okviru akcije „Nedelja za zeleniju Vojvodinu“ na više lokacija u Zrenjaninu biće zasađeno ukupno 1750 sadnica i to: breze, crnog bora, hrasta i topole. Kako se ova akcija sprovodi na teritoriji čitave Vojvodine, od 2. do 6. decembra, JP „Vojvodinašume“ doniralo je više od 4000 sadnica pokrajinskom Sekretarijatu za urbanizam  i zaštitu životne sredine. Direktor JP „Vojvodinašume“, Roland Kokai, pokrajinski sekretar, Vladimir Galić i gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić, zasadili su sadnice breze u Plankovoj bašti u gradu na Begeju. Izuzetno se vodi računa koje sadnice su pogodne za urbane sredine, a breze su otporne na vremenske uslove i dobro podnose niske temperature, a s druge strane, atraktivnog su izgleda i koriste se za oplemenjivanje gradskih površina.

 

Obraćajući se prisutnim predstavnicima medija, direktor Kokai je istakao sledeće:

„Mi kao društveno odgovorna kompanija i preduzeće koje gazduje šumama imamo posebnu odgovornost da pomognemo ostalim  grupama i organizacijama  i zato doniramo sadni materijal i pružamo stručno-tehničku podršku, podržavajući, na taj način, svaki vid akcije ozelenjavanja Vojvodine. Smatram da su ovakve akcije najbolji način da na delu, svako od nas, pokaže da zastupa tezu da zdrava životna sredina nema alternativu. Donacije sadnica koje su obezbeđene su najbolji vid podrške lokalnim samoupravama da povećaju  zelene površine na svojoj teritoriji, a da, pri tom, čitav taj proces ne košta ni institucije, ali ni građane“.

Odgovarajući na pitanje novinara kakva je situacija sa podizanjem vetrozaštitnih pojaseva, Kokai je rekao:

„Procentualno, najmanje vetrozaštitnih pojaseva je u Banatu. Vetar ugrožava njive i useve, ostavlja degradirane oranice koje nakon udara jačih vetrova više nisu istog kvaliteta, što se narednih godina odražava na prinose, ali i na cenu zemljišta po hektaru. Stimulacija poljoprivrednika u finansijskom smislu sigurno bi ih podstakla  da se opredeljuju za podizanje vetrozaštitnih pojaseva, a značajno je i da poljoprivrednici budu dobro informisani o značaju istih“.