EVROPSKI DAN PARKOVA SE OVE GODINE OBELEŽAVA POD SLOGANOM „ZDRAVI PARKOVI, ZDRAVI LJUDI“

2020-05-26T07:51:17+00:00мај 26th, 2020|

Parkovi i zaštićena područja pružaju brojne benefite, kao što su očuvanje biodiverziteta, staništa biljaka i životinja, dobrobiti po lokalnu zajednicu i društvo u celosti. Danas je ipak, više nego pre, potrebno istaći da oni ne štite samo naše prirodne resurse, već i da imaju veliku ulogu  u očuvanju ljudskog zdravlja. Boravak u prirodi neophodan je čoveku zbog obnavljanja njegove fizičke i mentalne energije, a zbog stalnog povećanja površine urbanih sredina, od velike je važnosti stvoriti više prilika da građani borave u prirodi. Brojna zaštićena područja širom Evrope, ali i u našem regionu, iskoristiće 24. maj kao poziv posetiocima da se vrate u parkove i zaštićena područja.
Odgovorno ponašanje prema prirodi ove godine promoviše se pod sloganom “Zdravi parkovi, zdravi ljudi”, jer jedino očuvani parkovi mogu doprineti očuvanju i čovekovog zdravlja.


Evropski dan parkova obeležava se od 1999. godine kao inicijativa Federacije nacionalnih parkova Evrope, a u znak sećanja na proglašenje prvih nacionalnih parkova u Evropi, u Švedskoj. U Srbiji se ovaj dan obeležava od 2001. godine.

Podsetićemo da JP “Vojvodinašume” upravlja sa 16 zaštićenih područja na površini od 70.686 ha. Među njima se posebno izdvajaju specijalni rezervati prirode Obedska bara, Gornje Podunavlje, Deliblatska peščara, Koviljsko-petrovaradinski rit i Bagremara.
Ovo je i prava prilika da sve ljubitelje prirode pozovemo da posete naša zaštićena područja i uz bogatu turističku ponudu u info-centrima i okolini ugodno provedu svoje slobodno vreme.
Više informacija za posete zaštićenim područjima možete naći na: vojvodinašume – turistički programi