URAĐENA PRIPREMA TERENA ZA REALIZACIJU PROJEKTA „IZGRADNJA KOMPLEKSA ŠUMSKE KOLIBE – DEBELA GORA“ U SRP „OBEDSKA BARA“

2020-06-02T10:28:27+00:00јун 1st, 2020|

Projekat “Izgradnja kompleksa šumske kolibe – Debela gora” ima za cilj unapređenje lovnog i ribolovnog turizma u okviru proširenja zajedničke turističke ponude Specijalnog rezervata prirode „Obedska bara“ i Turističke organizacije opštine Pećinci.

Izgradnja autentične šumske kolibe od prirodnih materijala: zemlje, drveta, slame i trske, predstaviće tradicionalan objekat sa prostora sremskih šuma u kojima su ljudi živeli ranije. Planirano je da sam objekat ne bude isključivo pokaznog karaktera, već i da ima upotrebnu vrednost. Zajedničkom akcijom zaposlenih u JP „Vojvodinašume“, Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Turističkoj organizaciji Opštine Pećinci i Mladim istraživačima Srbije, urađena je priprema terena za početak realizacije ovog projekta. Tom prilikom, svi učesnici su upoznati sa pojedinostima projekta, ali i istorijatom i značajem ovakvih građevina.

Eko – turizam, kao i sve popularniji „šumski velnes“, biće upotpunjeni ovom ponudom. Edukacija i promocija istorijskog i kulturnog nasleđa ovog dela Srema, kao i samog SRP „Obedska bara“ naći će se u samom fokusu turističkih poseta. Šumska koliba „Debela gora“ moći će da primi 60 posetilaca, a svi oni će imati priliku da degustiraju hranu pripremljenu na tradicionalan način. Čitav projekat zasniva se na istorijsko – kulturnom nasleđu i činjenici da se mnogo tradicionalnih običaja u našoj kulturi vezuje za šumu. Od nastanka ljudskog društva, kada je šuma bila sklonište i izvor hrane, do danas, kada je ona prostor za rekreaciju i ima izuzetan ekološki značaj.