60 JEDINKI MUFLONA NASTANJENO U LOVIŠTU POSEBNE NAMENE, „SUBOTIČKE ŠUME“

2020-02-20T07:04:19+00:00фебруар 20th, 2020|

U lovištu posebne namene“Subotičke šume“ kojim gazduje JP “Vojvodinašume“, tokom trajanja migrantske krize u periodu 2015.-2017.godina i delom 2018.godine, ograđeni deo lovišta ,“Subotičke šume“, površine 509 ha u kome se nalazi matični fond muflona, bio je izložen svakodnevnim sečenjem ograde i neovalašćenim ulaskom i prolaskom nekoliko desetina hiljada migranata. Kao posledica kontinuiranog sečenja spoljne ograde lovišta, prolaskom i uznemiravanjem muflonske divljači, došlo je do izlaska, iz ograđenog dela lovišta, određenog broja jedinki muflona. Iz navednih razloga i zakonskih obaveza, kao korisnika lovišta posebne namene, JP „Vojvodinašume“ izvršilo je naseljavanje 60 jedinki muflonske divlači (35 muflona i 25 muflonki) koja je uvežena iz uzgajališta u Slovačkoj i Češkoj.

Obraćajući se predstavnicima medija, direktor JP „Vojvodinašume“, Roland Kokai, istakao je i sledeće:

„Prema aktuelnoj lovnoj osnovi, brojno stanje matičnog fonda muflona bilo je 125-130 jedinki u odnosu polova 1:1. Kontrolnim brojanjem, u martu 2019.godine, utvrđeno je brojno stanje matičnog fonda muflona manje od 70 jedinki. Ovom gazdinskom merom brojno stanje matičnog fonda muflona vratiće se na optimalno, od 130 jedinki, povećaće se vijabilnost postojeće populacije, uz unapređenje genetskog potencijala i trofejne vrednosti. Zbog poboljšanja trofejne vrednosti među jedinkama, uvežen je i jedan potomak svetskog prvaka, kao i jedan perspektivni četvorogodišnji oplodni muflon, koji već sada ima rogove od 78 centimetara“.

 

Lovište posebne namene, „Subotičke šume“, nalazi se trenutno u stanju mirovanja. U sezoni lova 2019/2020, na ovom lovištu nije se lovilo. O planovima u sektoru lovstva, za naredni period, govorio je Branislav Stankov, izvršni direktor za lovstvo, ribarstvo i ugostiteljstvo JP „Vojvodinašume“.

„U narednih 5 godina radiće se minimalistički odstrel, s obzirom da je nama plan da lovište pod ogradom povećavamo, ali i da uvećavamo matični fond. Planiramo i uvoz jelena lopatara, krajem ove ili početkom sledeće godine. U ovom lovištu su divlje svinje sporedna gajena vrsta i one će biti izlučene u otvoreni deo lovišta. Postojeća ograda lovišta je u dobrom stanju, a sve posledice su sanirane. Ukupna dužina spoljne ograde je 9,7 km. U periodu trajanja migrantske krize šteta koja je načinjena JP „Vojvodinašume“ iznosi gotovo 100.000 eura“.

Prevoz divljih životinja je izuzetno komplikovan i odgovoran posao. Specijalizovana vozila, čija je namena isključivo prevoz divljači. Posedovanje odgovarajućih sertifikata, od strane vozača, neophodno je u ovom poslu. Nažalost, u Srbiji ne postoje ovakva specijalizovana vozila, te se ona uvek iznajmljuju kako bi lovišta Republike Srbije bila puna.

U obnovu krda muflona JP „Vojvodinašume“ uložilo je 45.000 evra, kako bi populacija bila na zakonski propisanom nivou. Od 2021. godine, lovište „Subotičke šume“ će ponovo biti u komercijalnoj funkciji i vratiće mu se prepoznatljivost po čuvenim muflonima iz „Subotičke peščare“.

LINK RADIO TELEVIZIJA VOJVODINE

LINK RADIO TELEVIZIJA SRBIJE