AKCIJA POŠUMLJAVANJA LISTOPADNIM DRVEĆEM POČELA – BELE VRBE U ŠU „KOVILJ“

2019-12-12T07:23:20+00:00децембар 11th, 2019|

Decembar je mesec intenzivnih radova na terenu za zaposlene u JP „Vojvodinašume“. Iza nas je period koji su obeležili nepovoljni vremenski uslovi kada je reč o pošumljavanju. Visoke temperature izazvale su produžetak vegetacije i isušeno zemljište. Nedavne  padavina stvorile su i uslove za sadnju listopadnog drveća.

U Šumskoj upravi „Kovilj“, GJ „Topolik“ , odsek 54/d, na površini od 4,5 hektara zasađeno je 3.500 komada sadnica bele vrbe. I ovoga puta, zaposleni u JP „Vojvodinašume“ imali su dragocenu podršku i to studenata Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu – departman za biologiju i ekologiju.

 

Četrnaest studenata imalo je priliku da se upozna sa lokacijom, ali i sa svim pojedinostima vezanim za pošumljavanje ovom vrstom drveća. Inženjeri šumarstva iz Direkcije preduzeća, kao i iz Šumskog gazdinstva „Novi Sad“ i Šumske uprave „Kovilj“, takođe su učestvovali u akciji, koordinirali je, ali i usmeravali rad volontera.

 

JP „Vojvodinašume“ u prethodnim mesecima pošumilo je nešto više od 500 hektara u Vojvodini, a podizanje zasada na najvećim površinama tek nam predstoji.