U okviru svojih redovnih aktivnosti, JP „Vojvodinašume“ , u sezoni, svakodnevno pošumljava. Oko 4000 sadnica autohtone sorte bele vrbe zasađeno je na  5  hektara u Šumskoj upravi „Kovilj“ (GJ “Topolik” Odsek 39/f). U narednim danima će, čitava predviđena površina od 13 hektara, biti bogatija za 10.700 sadnica. Vrba je tipična vrsta za ritska staništa. U prethodnom periodu visoke temperature izazvale su produžetak vegetacije, tek nedavne padavine stvorile su uslove za sadnju listopadnog drveća.

JP „Vojvodinašume“ svake godine ulaže napore da, uz redovnu obnovu, podiže i nove šume na površinama koje su dodeljene na upravljanje i gazdovanje. U prethodnim mesecima pošumili smo više od 500 hektara u Vojvodini, a podizanje zasada na najvećim površinama tek  nam predstoji.

Izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj u JP „Vojvodinašume“, dr Marko Marinković, obraćajući se predstavnicima medija, istakao je i sledeće:

“ JP „Vojvodinašume“ ima osnovnu delatnost, a to je očuvanje postojećih šuma i unapređenje njihovog stanja, ali i povećanje površina pod šumama. Optimalna pošumljenost Vojvodine trebala bi da bude 14%, trenutno je taj broj duplo manji. Šumsko zemljište je neprocenjiv resurs, i sve što bude dato ili ustupljeno na korišćenje, biće pošumljeno, jer, šumari imaju i volju i  znanje i energiju da podižu nove šume.“

Uz učešće više od 30 volontera i to studenata Prirodno- matematičkog fakulteta,departmana za biologiju i  članova Pokreta Gorana, sadnja je uspešno realizovana. Od velike važnosti je uključivanje volontera i njihovo učešće u ovakvim akcijama. To je primer dobre prakse,isto kao i činjenica da se mi,kao društveno odgovorno preduzeće,uvek,sa zadovoljstvom priključujemo akcijama koje za cilj imaju unapređenje životne sredine i očuvanje iste. Prethodne sedmice donirali smo oko 4000 sadnica za akciju „Nedelja za zeleniju Vojvodinu“. Očekuje nas i nastavak projekta „Zasadi drvo“ koji će već januara meseca ponovo startovati i tada nas očekuje pošumljavanje još nekoliko desetina hektara na područjima Šumskog gazdinstva „Novi Sad“ i Šumskog gazdinstva „Sremska Mitrovica“.