BRIGA O FONDOVIMA DIVLJAČI U ZIMSKOM PERIODU – ŠU APATIN

2019-11-06T07:09:33+00:00новембар 6th, 2019|

Gajenje, zaštita i briga o fondovima divljači i ostalim zaštićenim vrstama  stalna je aktivnost apatinskih šumara i lovočuvara. Svake godine se planira i realizuje sopstvena poljoprivredna proizvodnja hrane za divljač, upravo kako bi ova aktivnost bila kontinuirana.

Prihrana divljači je obavezna gazdinska mera u zimskom periodu, posebno u slučaju velike količine snežnih padavina i dužeg zadržavanja snežnog pokrivača uz niske temperature. Divljač u tom periodu ne može pronaći potrebne količine hrane koja joj je neophodna kako bi održala kondiciju i zdravstveno stanje i spremno dočekala proleće i početak reprodukcije.
Stoga, lovni stručnjaci JP „Vojvodinašume“ planiraju i realizuju, tokom čitavog zimskog perioda, dopunsku ishranu divljači u lovištu“Apatinski rit“.

Iako je zaposlenima u JP „Vojvodinašume“ poljoprivredna proizvodnja  sporedna delatnost, ova godina je više nego uspešna po urodu i proizvodnji kukuruza. Šumska uprava Apatin je za sopstvene potrebe proizvela oko 100.000 kg siliranog kukuruza koji je već smešten u trapove i preko 200.000 kg kukuruza u klipu, koji se raspoređuje po hranilištima u lovištu“Apatinski rit“.

Domaćinsko gazdovanje i staranje o fondovima divljači u ŠU Apatin treba da posluži kao dobar primer, ali i potvrda da je sopstvenim snagama, znanjem i trudom  moguće zasnovati rentabilnu poljoprivrednu proizvodnju za potrebe ishrane matičnih fondova divljači.