EDUKACIJA NAJMLAĐIH KAO VAŽAN SEGMENT RADA U ZAŠTITI PRIRODE

2020-02-25T07:14:38+00:00фебруар 25th, 2020|

Poslednjih nekoliko godina u okviru rada službe za zaštitu, unapređenje, promovisanje i održivi razvoj zaštićenog područja JP “Vojvodinašume”, sve češće, u fokusu su i obrazovne aktivnosti sa najmlađima.
Uspostavljena intenzivna saradnja sa lokalnim školama, svake godine rezultira brojnim posetama učenika našim rezervatima, ali su i zaposleni u JP „Vojvodinašume“ česti gosti u školama i vrtićima gde mališanima pokušavaju približiti ekološke teme vezane za obeležavanje važnih ekoloških datuma, a pre svega značaj šuma i zaštićenih područja.

Mada, pored obeležavanja ovih klasičnih ekoloških dana, sa decom smo pošumljavali, sakupljali žir, čistili otpad u delovima šuma, dočekivali smo i Deda Mraza, ali i obeležili Međunarodni dan obrazovanja.
Tako je jesenji period obilovao predavanjima koja su održana u više škola i vrtića. Bili smo gosti u vrtićima „Veseli patuljci“ (Rumenka), „Zvončica“ (Novi Sad), „Spomenak“ (Novi Sad), Tehnička škola (Apatin), Poljoprivredna škola (Novi Sad), a u nekima i više puta, kao što je OŠ „22.oktobar“ (Bački Monoštor) i OŠ “Dušan Vukasović Diogen” (Kupinovo).


Radionice za decu smo održavali i na sajmovima i festivalima. Zapaženi smo bili na sajmu Lorist (Novi Sad) i Festivalu Cveća (Beograd).
Prolećni period 2020. godine je već isplaniran za slične aktivnosti – u martu nas očekuje „Novosadsko proleće“, obeležavanje Međunarodnog dana šuma i voda kao i Dana zaštite prirode. Takođe, nastavićemo aktivno da učestvujemo u projektu pokrajinskih sekreterijata, pod nazivom, “Za čistije i zelenije škole”.