EDUKATIVNO I ATRAKTIVNO – SEKAČI JP „VOJVODINAŠUME“ NA 52. „LORIST“-u

2019-10-07T07:42:50+00:00октобар 2nd, 2019|

U dvorišnom delu Novosadskog sajma, a u okviru Sajma „LORIST“ održana je prezentacija rada sekača JP“Vojvodinašume“u takmičarskim disciplinama.

   

Milan Zujić, Milan Lazić, Goran Bojanić, Ljuban Žilić, Slobodan Živković i Ivan Tomašević, prikazali su bezbedan način upotrebe motorne testere prilikom seče i izrade drvnih sortimenata. Zaštita oprema, kao neizostavan deo rukovanja alatima i mašinama prilikom seče i obrade drveta bila je u fokusu prezentacije. Moderator, i najzaslužniji za detaljna objašnjenja postupka seče i namene zaštitne opreme bio je Živan Župunski, diplomirani inženjer šumarstva, rukovodilac službe korišćenja šuma u Šumskom gazdinstvu Sremska Mitrovica.

Zaposleni u JP „Vojvodinašume“ prikazali su i segmente iz takmičarskih disciplina, kao što su „okretanje šine“ i „zamena lanca“ na motornoj testeri. Kada govorimo o disciplinama seče stabala, prisutni su mogli da vide „kombinovani rez“ i „kresanje grana“. Siguran i bezbedan rad motornom testerom, ali i to koliko umeće rukovanja istom može biti atraktivno, mogli su videti svi prisutni na poligonu JP „Vojvodinašume“.

Učenici drugog razreda Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ iz Novog  Sada, imali su priliku da vide kako izgleda dan jednog sekača, kao i da se upoznaju sa  pojedinostima i potencijalnim opasnostima prilikom nepravilnog rukovanja, šumarskim alatima, i nekorišćenjem zaštitne opreme.

JP „Vojvodinašume“ tokom čitave godine organizuju aktivnosti koje imaju za cilj edukaciju dece i mladih, i to ne samo iz oblasti šumarske nauke, već i iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine.