JESENJE OBRAZOVNE I VOLONTERSKE AKTIVNOSTI ZA DECU

2022-11-08T12:39:22+00:00новембар 8th, 2022|

Edukacije u Predškolskoj ustanovi „Pčelica“ iz Apatina

Tokom oktobra i novembra meseca u zaštićenim područjima JP „Vojvodinašume“ sprovedeno je više edukativnih aktivnosti sa decom u zaštićenim područjima kojima upravlja JP „Vojvodinašume“ ali i u objektima obrazovno-vaspitačkih organizacija i institucija.

Na poziv Predškolske ustanove „Pčelica“ Apatin, u prostorijama ustanove 31.10.2022. g. održana je interaktivna radionica sa mlađom predškolskom grupom. Dvadesetak mališana aktivno je učestvovalo i radoznalo ispitivalo zaposlene JP „Vojvodinašume“ o Gornjem Podunavlju. Mališani su imali priliku upoznati se sa živim svetom Gornjeg Podunavlja, seobom i karakteristikama ptičje faune i lancima ishrane. Tim sa najdužim lancem ishrane osvojio je knjige „Kako postati šumski istraživač“, a cela grupa dobila je Diplomu šumskih istraživača.

Deca su pozvana u prolećnu posetu rezervatu i ekocentru Karapandža, na veliku radost, mališana i vaspitačica.

Volonterska akcija Discovery Serbia na Obedskoj bari

U volonterskoj akciji „Ekološka akcija“ koja je početkom novembra, organizovana na Obedskoj bari, 150 volontera nevladine organizacije Discovery Serbia je uz zaposlene JP „Vojvodinašume“ pomogla izradi poligona za decu sa posebnim potrebama, koji je finansiran u saradnji sa WWF Adria i Švedskom ambasadom. Mnogi od volontera su bili sa svojim podmlatkom, kojima je ova akcija u osnovi i bila namenjena.

Poligon je izrađen od prirodnih materijala, prilagođen uslovima prirodnog okruženja Obedske bare i potrebi najmlađih posetilaca. Koncept razvoja eko turizma u SRP „Obedska bara“ je edukacija dece, igra i učenje u prirodi o prirodi. Poligon sadrži različite taktilne, misaone, motoričke, čulne i druge elemente koje kod dece razvijaju njihove misaone i fizičke sposobnosti.

Pored poligona, planirane aktivnosti i akcije  bile su pre svega održavanje i čišćenje vlažnih livada na lokaciji u Potkovici „plovne staze“, čišćenje vodenog okna od invazivne vegetacije i odpada zaostalog od poplava i nesavesnih posetilaca na teško dostupnim mestima.

Upravljač, Javno preduzeće „Vojvodinašume“, je obezbedilo radnu površinu pripremljenu za čišćenje, drvni materijal, stručnim i logističkim radom materijal i alat, profesionalne radnike i koordinatore za sve pomenute  aktivnosti.

Za transport volontera, prilikom prikupljanja otpada na vodenim površinama, korišćena su ekološka prevozna sredstva – čamci iz ekološke flote organizacije Discovery Serbia.

Zasadi drvo – podkast o edukacijama koje sprovodi JP „Vojvodinašume“

O značaju i efektima rada na edukativnim aktivnostima (za decu i odrasle) u JP „Vojvodinašume“ govorila je i koleginica Ivana Vasić čije učešće je zabeleženo u podkastu za Adria Media Grupu u okviru platforme „Zasadi drvo“.
Ceo snimak podkasta se može videti na sledećem linku: https://nationalgeographic.rs/zanimljivosti/a40206/Podkast-Zasadi-drvo.html