NA VLASINI OBELEŽEN SVETSKI DAN VLAŽNIH PODRUČJA

2020-02-04T07:48:22+00:00фебруар 4th, 2020|

Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, kao i Turistička organizacija Surdulice, organizovali su nacionalni događaj povodom obeležavanja Svetskog dana vlažnih područja i to u petak, 31. januara 2020. godine, u Predelu izuzetnih odlika “Vlasina”.
U skladu sa temom obeležavanja, ovim povodom bio je organizovan skup pod nazivom,“Biodiverzitet vlažnih područja”, a u okviru koga su predstavljene aktivnosti zaštite ugroženih vrsta i to na primeru Predela izuzetnih odlika “Vlasina” i Specijalnog rezervata prirode “Carska Bara”. Ovo su dva od ukupno jedanaest područja u Srbiji koja su na listi Svetski značajnih vlažnih područja, tj. proglašena su za Ramsarska područja.


Skup su pozdravili predsednik opštine Surdulica, predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Turističke organizacije Surdulica. Uvodnu reč su dali predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine koje je ujedno i nacionalno kontakt telo za Ramsarsku konvenciju. Učesnici skupa prezentovali su dve oblasti i to: “Značaj i jedinstvenost biodiverziteta PIO Vlasina“, koja je predstavljena od strane Zavoda za zaštitu prirode Srbije i „Aktivne mere zaštite i unapredjenja biodiverzitata PIO Vlasina“ koju su prezentovali predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Nakon prezentacije upriličen je obilazak PIO Vlasina i pravoslavnog manastira Palja iz 6. veka.
Manifestaciji su ispred JP“Vojvodinašume“ prisustvovali zaposleni u ŠG “Sremska Mitrovica“ i ŠG “Novi Sad“, kao i predstavnici dva ramsarska područja u Vojvodini – SRP “Obedska bara“ i SRP “Koviljsko-petrovaradinski rit“.