NAUČNO-STRUČNI SKUP ,,ODRŽIVO UPRAVLJANJE NACIONALNIM PARKOVIMA I GAZDOVANJE ŠUMSKIM EKO SISTEMIMA“

2022-10-10T11:38:13+00:00октобар 10th, 2022|

U organizaciji Šumarskog fakulteta i Akademije inženjerskih nauka u Beogradu 06. i 07.10.2022. god u amfiteatru Šumarskog fakulteta održan je naučno-stručni skup pod nazivom „Održivo upravljanje nacionalnim parkovima i gazdovanje šumskim ekosistemima“.

Dvodnevni skup okupio je predstavnike svih relevatnih institucija i organizacija kojima je u fokusu bilo upravljanje nacionalnim parkovima kao i gazdovanje šumama u istim.

Skup je okupio predstavnike nacionalnih parkova iz Srbije, Republike Srpske i Makedonije. Takođe, skupu su prisustvovali predstavnici javnog i civilnog sektora kao i naučno-istraživačke organizacije.

U okviru prvog dana moderator uvodnog dela je bio izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj dr Marko Marinković, gde se kroz prezentacije predstavnika nacionalnih parkova mogao videti način i potreba gazdovanja šumama u ovim zaštićenim područjima.

Drugi dan je pak bio posvećen upravljanju nacionalnim parkovima u Srbiji a prikazana su iskustva upravljanja nacionalnim parkovima u regionu (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora). Pored toga, svoja iskustva u upravljanju ostalim kategorijama zaštićenih područja prikazali su i predstavnici JP „Srbijašume“ i SRP „Uvac“.

JP „Vojvodinašume“ je, osim što je skup podržalo organizaciono, podržalo i sa prezentacijama koje su se odnosile na održivo upravljanje specijalnim rezervatima prirode (Ivana Vasić) i na problematiku gazdovanja šumama u prvom stepenu zaštite na Obedskoj bari (dr Bojan Tubić).

Konstruktivne diskusije koje su vođene tokom oba dana skupa doprinele su približavanju stavova i razumevanju predstavnika javnog i civilnog sektora a iskazana je neophodnost održavanja većeg broja ovakvih skupova kao i intenzivnijeg povezivanja sa naučno-istraživačkim sektorom.