OBEDSKA BARA DOBITNIK NAGRADE EDEN 2019 U SRBIJI

2019-10-14T06:52:30+00:00октобар 14th, 2019|

U Skupštini grada Beograda, na Svetski dan turizma, 27.09.2019. god., održana je svečana dodela priznanja „Izuzetne destinacije Evrope“ – EDEN 2019 u Srbiji“ za tri prvoplasirane opštine –Kuršumlija,  Pećinci i Kruševac.

Tema ovogodišnjeg EDEN projekta, koji se sprovodi u 16 evropskih zemalja članica ili kandidata za članstvo u EU, je „Zdravstveni i wellness  turizam“, i ima za cilj da identifikuje i nagradi manje razvijene i manje poznate destinacije koje svojom turističkom promocijom obuhvataju i teritorijalno-specifičnu ponudu zdravstvenog i wellness turizma.

Svečanosti u Starom dvoru prisustvovale su brojne zvanice, među kojima i direktorica Turističke organizacije opštine Pećinci, Ljubica Bošković i predstavnik JP „Vojvodinašume“, Ivana Lozjanin, Specijalni rezetrvat prirode „Obedska bara“.

SRP „Obedska bara“ se u ovom projektu predstavila sa programom „Šumski velnes“ koji se sprovodi u šumi Debela gora od 2016 god.

U danu kad se obeležavao svetski dan turizma, EDEN nagrade su uručili  resorni ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i potpredsednik Vlade Srbije, Rasim Ljajić, šef II sektora operacija Delegacije EU u Srbiji, Štefen Hudolin i direktorica Turističke Organizacije Srbije, Marija Labović.

Na Obedskoj bari je, prvi put u Evropi, maja 2016 god., održan Simpozijum šumske medicine. U okviru obuke sertifikate su stekli vodiči iz Slovenije, Crne Gore, Srbije i dr., dok su na Obedskoj bari dva vodiča sertifikovana za šumsku medicinu,  po Shinrin-Yoku metodi. Obuku je sproveo Amos M. Clifford (SAD), kao svetski priznat šumski vodič.