OBELEŽAVANJE DEČIJE NEDELJE U ŠG ,,SOMBOR“

2022-10-18T08:53:50+00:00октобар 18th, 2022|

ŠU ”Subotica”

Javno preduzeće „Vojvodinašume“ je u subotu 08.10.  u lovačkoj kući “Hrastovača”, ugostilo mališane i njihove roditelje iz Specijalne osnovne i srednje škole „Svetomir Bojanin“.
Petnaestoro mališana ukrašavalo je stabla u okviru likovnih radionica i izradilo ukrase od jesenjih plodova prirode koje su sami prikupili tokom šetnje.
Tokom posete, mališani su obišli obližnji rasadnik Vojvodinašuma i saznali koje sve životinjske i biljne vrste mogu da se vide u subotičkim šumama. Organizator izleta bio je Savet roditelja škole „Svetomir Bojanin“, a besplatan prevoz učenika obezbedilo je Javno preduzeće „Subotica-trans“.

ŠU ”Bački Monoštor”

Poseta 40-oro dece prvih i drugih razreda OŠ ”Bratstvo i jedinstvo” iz Sombora Eko-centru “Karapandža” organizovana je u sklopu obeležavanja Dečije nedelje. Mališani su sudelovali u ekološkoj radionici, vozili se katamaranom i šetali Stazom šume i Stazom životinja u SRP”Gornje Podunavlje”.

ŠU ”Apatin”

U sklopu Dečije nedelјe, učenici prih razreda su u saradnji sa Šumskim Gazdinstvom “Sombor” i ŠU ,,Apatin“ posadili su  „Drvo generacije“ u školskom dvorištu. Tradicionalnoj sadnji prethodilo je aktivno učešće mališana u edukaciji o važnosti šuma i drveća, ulogama koje drveće ima u životnoj sredini i pravilnom načinu sadnje drveta.

U višenamenskoj sali škole održano je predavanje o zaštićenim područjima sa posebnim osvrtom na Specijalni rezervat prirode “Gornje Podunavlјe” za učenike osmog razreda. Predavanje je održano u saradnji sa JP”Vojvodinašume”, ŠU ,,Apatin“. Učenici su imali priliku da se upoznaju sa zaštićenim područjima u Vojvodini, a posebno sa bilјnim i životinjskim vrstama Gornjeg Podunavlјa.