OBELEŽEN „DAN LOVACA“ I ODRŽANO 10. MEĐUNARODNO TAKMIČENJE U OPONAŠANJU RIKE JELENA

2019-10-07T08:26:57+00:00октобар 7th, 2019|

“Dan lovaca” obeležen je na Centralnom štandu JP “Vojvodinašume”, u subotu, 05. oktobra, a veliki broj strastvenih lovaca I ljubitelja ovog sporta okupio se I kako bi ispratili 10.  međunarodno takmičenje  u oponašanju rike jelena.

Takmičari, njih dvanaestorica, nadmetali su se u dve discipline, I to:

 1. oponašenje rike jelena sa košutama na rikalištu, kome prilazi drugi jelen sa namerom da mu preotme harem;

2. oponašenje rike dva jelena iste jačine, koji se međusobno izazivaju;

 

Takmičari su lovci koji koriste rikalice za oponašanje rike jelena u lovu, a na takmičenju su pokazali svoje umeće u prepoznavanju jačine i dubine glasa jelena.

Za oponašanje rike dozvoljeni su svi predmeti osim elektronskih, a takmičari najčešće koriste rogove, češke rikalice i razne druge predmete koji mogu da proizvedu zvuk jelena.

Tročlani sudijski žiri ocenjivao je takmičare, a ono što je specifično, jeste, da, iako se koriste ocene od 1 do 6, sudije nikada ne daju ocenu manju od tri. To je sada već tradiciija, a čini se iz razloga što je ljude  bilo teško motivisati da se pojave sa svojim umećem pred publikom i kamerama, a ovaj princim služi kao dobar motivacioni pokretač.

 

Specijalni gosti iz Slovenije, orkestar lovačkih horni “Notrenski rogisti”, muzički su upotpunili čitavu atmosferu.

Konačan plasman takmičara izgleda ovako:

 

 1. Urban Košir, Slovenija
 2. Ivan Blažev, ŠG Sombor
 3. Jože Gril, Slovenija

4.-5. Zoran Andrašev, ŠG Sombor

4.-5. Martin Frančeškin, Slovenija

 1. Predarag Gnjidić, ŠG Sremska Mitrovica
 2. Bojan Vasiljević, ŠG Sremska Mitrovica
 3. Marjan Marjanović, ŠG Sombor
 4. Davor Prskalo, ŠG Sremska Mitrovica
 5. – 11. Adrijan Trifon, ŠG Banat Pančevo
 6. – 11. Robert Peras, Slovenija
 7. Branislav Mandušić, ŠG Sremska Mitrovica

 

Nagrade najuspešnijima uručio je direktor JP „Vojvodinašume“, Roland Kokai.

 

Bila je ovo prilika da nagrade budu dodeljene i najuspešnijim ekipama i takmičarima koji su se nadmetali u gađanju glinenih golubova na strelištu u Kaćkoj šumi, „Streljački kup JP „Vojvodinašume“ i Novosadskog sajma“.

 

 

Ekipni plasman:

 1. Novosadski sajam

2. Nacionalni park Fruška Gora

3.Vojvodinašume

 

Pojedinačni plasman:

1.Branislav Stankov

2.Srđan Peurača

3.Bojan Ilić

 

Direktor Kokai je u intervjuu prisutnim medijima govorio o značaju lovstva i viziji njegovog razvoja.

„Takmičenje u oponašanju rike jelena sada je već tradicionalno, i okuplja kolege iz regiona. Značajno je i zbog činjenice da u ovom danu uspemo mnogo stvari da iskoordiniramo i razgovaramo o struci. JP „Vojvodinašume“ danas gazduje sa 17 šumskih lovišta posebne namene na području AP Vojvodine, a najpoznatije je lovište „Kozara“ u Bačkom Monoštoru. Posebno nam je zadovoljstvo da kažemo da upravo u to lovište dolaze da love neka od svetski poznatih imena. Na  konkurs Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo  za raspodelu sredstava iz budžetskog fonda za razvoj lovstva AP Vojvodine za 2019. godinu, JP“Vojvodinašume“ je konkurisalo sa projektom“Izgradnja  uzgajališta običnog jelena u lovištu“Vršačke planine“.

Buduće uzgajalište  jelena“Lovačko imanje“na Vršačkim planinama imaće površinu  od 43 ha,  sa  uzgojnim separatima,  a  matični fond običnog jelena od 50 jedinki jelena(10 jelena i 40 košuta) će biti uvežen iz jelenskih lovišta sa Karpata(Rumunija).

Cilj projekta je unapređenje genetskog potencijala populacije jelenske divljači, i naseljavanje jelenske divljači u lovište“Vršačkih planine“, u kome je brojno stanje jelenske divljači 70-tih godina 20.veka veoma smanjeno, čime je populacije jelena je dovedena na biološki minimu.Zahvaljujući ovom projektu i sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za nekoliko godina ponovo će se najviše planine Vojvodine čuti rika jelena“.