POČELA AKCIJA „NEDELJA ZA ZELENIJU VOJVODINU“ – VOJVODINAŠUME DONIRALE VIŠE OD 4.000 SADNICA

2019-12-02T12:40:59+00:00децембар 2nd, 2019|

Na zelenim površinama oko javnih ustanova u čitavoj Pokrajini biće posađeno 10.000 novih sadnica. Ovo će biti rezultat akcije koja nosi naziv „Nedelja za zeleniju Vojvodinu“ koju sprovodi pokrajinski Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, a u saradnji sa JP „Vojvodinašume“, ali i ostalim društveno  odgovornim institucijama i kompanijama.

Deset sadnica lipe danas je posađeno u parku kod Vlade AP Vojvodine, a time je i zvanično počela akcija koja će trajati do 6. decembra. Predsednik Vlade AP Vojvodine, Igor Mirović, pokrajinski Sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine, Vladimir Galić, direktor JP „Vojvodinašume“, Roland Kokai i izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj u JP „Vojvodinašume“, Marko Marinković, zasadili su, simbolično, po jednu sadnicu i time oglasili start akcije.

Prilikom obraćanja prisutnim medijima, direktor JP „Vojvodinašume“, istakao je sledeće:

„Osnovna I redovna aktivnost JP “Vojvodinašume” jeste pošumljavanje I briga o zaštiti životne sredine. Već od oktobra meseca svake godine počinjemo da pošumljavamo. Veoma nam je važno da državne institucije prepoznaju značaj održivosti ekosistema I šuma kao njegove osnove.

JP “Vojvodinašume” doniralo je 4100 sadnica pokrajinskom  Sekretarijatu za urbanizam I zaštitu životne sredine, a u okviru akcije “Nedelja za zeleniju Vojvodinu”. Na ovaj način pokušavamo da premostimo problem koji proističe iz činjenice da u sistemu JP „Vojvodinašume“ ima sve manje raspoloživog zemljišta za podizanje novih šuma. Doniranjem sadnog materijala podstičemo I pojedince I organizacije da se uključe i daju svoj doprinos kako bi se slika pošumljenosti Vojvodine popravljala iz godine u godinu. Do sada smo pošumili više od 300 hektara, a najobimnija sadnja tek nam predstoji. Smatram da su ovakve akcije najbolji način da na delu, svako od nas, pokaže da zastupa tezu da zdrava životna sredina nema alternativu“.

Svakako da su nam jednako važni  i vetrozaštitni pojasevi, kojih je, procentualno najmanje u Banatu.

Šume u Vojvodini nisu prvenstveno proizvodnog karaktera, koliko bi trebalo da imaju zaštitnu svrhu. Vetrozaštitnim pojasevima smanjuje se eolska erozija  poljoprivrednog zemljišta. Površinski slojevi poljoprivrednog zemljišta u kojima se nalazi najviše humusa su najpodložniji eolskoj eroziji. U razvijenim zemljama zapadne Evrope postoje strategije da se implementiraju mere agro-šumarstva uključujući i podizanje vetrozaštitne pojaseve. Pri tom, poljopriovrednici čak dobijaju i određenu finansijsku pomoć ako podižu vetrozaštitne  pojaseve.

Jak vetar ugrožava njive I useve, ostavlja degradirane oranice koje nakon udara jačih vetrova više nisu istog kvaliteta, što se narednih godina odražava na prinose, ali I na cenu zemljišta po hektaru. Stimulacija poljoprivrednika u finansijskom smislu bi sigurno podstakla poljoprivrednnike da se opredeljuju za podizanje vetrozaštitnih pojaseva, a značajno je i da poljoprivrednici budu dobro informisani o značaju vetrozaštitnih pojaseva.

Ovo je početak akcije za ozelenjavanje Vojvodine u kojoj će učestvovati lokalne samouprave i više od 30 javnih ustanova u AP Vojvodini. Akcije će biti sprovedena u Novom Sadu, Bačkom Petrovcu, Zrenjaninu, Mačvanskoj Mitrovici, Vrbasu i Rumi, kao i u ustanovama kojima je osnivač AP Vojvodina—socijalnim i zdravstvenim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama.