POSETA PREDSTAVNIKA DRŽAVNOG ŠUMARSKOG PREDUZEĆA ,, ROMSILVA“ IZ RUMUNIJE

2022-10-11T08:33:33+00:00октобар 11th, 2022|

Predstavnici preduzeća „Romsilva“ boravili su u radnoj poseti JP „Vojvodinašume“. Delegaciju koja je posetila JP “Vojvodinašume” činilo je 7 članova, od kojih su 4 direktori različitih sektora u Direkciji preduzeća u Bukureštu, dok su ostala 3 člana delegacije bili rukovodioci (direktori) ogranaka njihovog preduzeća (dvojica su iz severnih ogranaka, dok je jedan iz Tulče i nadležan je za šume u području delte Dunava). Poseta je trajala 3 puna dana, a kako bi gosti iz Rumunije stekli što kompletniju sliku o našem preduzeću, organizovan je obilazak dva šumska gazdinstva.

U ŠG “Sremska Mitrovica” terenski obilazak podrazumevao je obilazak sastojina hrasta lužnjaka u različitim razvojnim fazama I diskusiju o merama koje se sprovode u pojedinim fazama. Pored toga, upriličen je i obilazak strogog prirodnog rezervata “Stara Vratična”. Posebno interesovanje je pokazano za tehnologiju skupljanja, dorade i skladištenja žira u semenskom centru u Moroviću.

S obzirom da je tokom perioda posete rumunske delegacije na novosadskom sajmu otvorena manifestacija “LORIST 2022” odnosno Međunarodni sajam lova i ribolova na kojem JP “Vojvodinašume” tradicionalno učestvuje, za šumarske stručnjake iz Rumunije je drugog dana posete upriličen i obilazak sajamske manifestacije.

Poslednjeg dana posete, od strane ŠG “Novi Sad” organizovan je obilazak klonskih zasada evroameričkih topola na području ŠU “Kovilj” kom prilikom se diskutovalo o načinu podizanja intenzivnih  zasada topola i merama nege koje se sprovode.

Direktor preduzeća, Roland Kókai  i izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj, dr Marko Marinković razgovarali su sa rumunskim partnerima o čitavom nizu problema koji su zajednički za šumarstvo obe zemlje, a dogovorena je buduća saradnja u različitim formatima.