U OKVIRU AKCIJE „ZASADI DRVO“ 11.000 STABALA ZA VOJVODINU

2019-10-16T09:55:32+00:00октобар 16th, 2019|

Svake godine JP „Vojvodinašume“ sprovode obnovu šuma na površini od oko 2.200 hektara. Osim toga, izvrši se podizanje novih šuma, kao i melioracija degradiranih šuma, i to na oko 400 hektara. Za ovaj posao je, pored semena i sadnog materijala, potrebno obezbediti i kvalitetnu radnu snagu. Pošto zaposlenih radnika nema dovoljno da bi se svi radovi izvršili u optimalnom roku, neophodno je angažovanje usluga po ugovoru, a dobrodošao je i volonterski rad zainteresovanih institucija i pojedinaca. JP „Vojvodinašume“ je institucionalni partner akcije „ZASADI DRVO“ koja će se realizovati 3. novembra. Tim povodom, direktor JP „Vojvodinašume“, Roland Kokai, u izjavi za Pannon RTV, istakao je sledeće:

„U Akciji „Zasadi drvo“, volonteri i zaposleni u JP „Vojvodinašume“ će 03.11.2019.godine zajedno posaditi oko 11.000 sadnica hrasta lužnjaka i crnog bora na području Subotičke peščare, Odžaka i Apatina.  Ukoliko zbog produžene vegetacije sa sadnica hrasta, do tada, ne opadne list, pošumljavanje će biti izvršeno setvom semena, koje se već nedelju dana sakuplja u semenskim objektima JP „Vojvodinašume“.

Nakon dve godine, urod je dobar, pa će biti sakupljene dovoljne količine žira za realizaciju plana pošumljavanja u sezoni jesen 2019. – proleće 2020., a napunićemo i hladnjaču u semenskom centru „Morović“,  gde će žir biti čuvan za narednu sezonu. Tokom decembra, Akcija će biti nastavljena u Bačkoj Palanci, Plavni, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu, gde će se odvijati sadnja sadnica topole“.

Svi zainteresovani za učešće u akciji mogu se prijaviti putem sajta www.zasadidrvo.rs . Akcija počinje 3. novembra, a start je zakazan za  10 časova, i to u više od 30 gradova na teritoriji  Republike Srbije.