UNIŠTENO VIŠE OD 100KM RIBARSKIH MREŽA I OSTALIH NEDOZVOLJENIH RIBARSKIH ALATA – NAJBOLJI RIBOČUVARI NAGRAĐENI

2019-10-04T11:51:41+00:00октобар 4th, 2019|

Dvorišni deo Novosadskog sajma je danas, 04. oktobra , okupio veliki broj posetilaca. Razlog tome je odgovoran rad ribočuvara, zaposlenih u JP „Vojvodinašume“. Naime, na poligonu našeg preduzeća uništeno je više od 100 km ribarske mreže i drugih ribarskih alata koji su zaplenjeni prilikom nedozvoljenog i protivzakonitog korišćenja. Tom prilikom, najuspešniji radnici JP „Vojvodinašume“ su i nagrađeni.

Prisutnima se obratio i direktor  JP „Vojvodinašume“, Roland Kokai, koji je poručio sledeće:

„Ribočuvarska služba JP”Vojvodinašume”će se u narednom periodu  modernizovati, nabaviće se veći broj čamaca , kao i savremenih i brzih vanbrodskih motora.U 2014.godini u operativnoj upotrebi je bilo 14 čamaca i 1 gliser, a u 2019.godni ribočuvarskoj službi je na raspolaganju   24 čamca i 2 glisera.

U sledećem petogodišnjem periodu nabavićemo  novi brzi gliser. Uvešćemo u operativnu  upotrebu sistem brodskih/vanbrodskih veza za komunikaciju, termovizijske kamere za noćno osmatranje, sonare za nalaženje potopljnih nezakonitih alata i sredstva za ličnu zaštitu ribočuvara.“

Kokai je čestitao najuspešnijim ribočuvarima, Milenku Vujatoviću iz Šumskog gazdinstva Sombor, i Radiši Nešiću iz Šumske uprave Apatin. Ovom prilikom, uručio im je i prigodne nagrade.

U okviru godišnjih kvota za praćenje rada ribočuvarske službe JP“Vojvodinašume“, donete su mesečne i godišnje kvote za svaki ogranak pojedinačno, čime  je moguće pratiti izvršenje i učinak ribočuvarske službe u ogranku preduzeća. Analiza o rezultatima rada ribočuvarske službe ukazuje da su donete godišnje kvote o praćenju rada ribočuvarske službe unapredile rezultate rada ribočuvarske službe.Broj zaplenjenih mreža, dužina zaplenjenih mreža, kao i drugog nedozvoljenog ribarskog alata u periodu 2015.-2019.godina prosečno je  godišnje ispunjavan u rasponu od 110%-130%. predstavlja veoma značajan parametar u ocenjivanju rada i prisutnosti ribočuvara na terenu.U 2019.godini zaplenjeno je 97.000 m mreža, više od 3.765 bubnjeva, senkera i drugog nedozvoljenog ribarskog alata.

U periodu 2015.-2019.godina podneto je ukupno 301 lica i privrednih subjekata(privredni ribari) prekršajne prijave za nezakonit ribolov, od ukupnog broja podentih prijava rešeno je 89 prijava ili svega 33%.