JP “Vojvodinašume” i INOSENS su u okviru Horizon projekta Cirocco, 05.12.2023. god organizovali 2. Radionicu zainteresovanih strana u Novom Sadu, u prostorijama Prirodno matematičkog fakulteta.

Radionica je bila dostupna i onlajn.

Cilj radionice je bio da se diskutuju specifičnosti peščanih terena u Evropi u pogledu podrške održivoj obnovi životne sredine, zatim da se identifikuju posebne potrebe i zahtevi šireg područja Vojvodine sa fokusom na jedno od pilot oblasti CiROCCO projekta, tj. Specijalni rezervat prirode “Deliblatska peščara”. Tokom realizacije radionice je primenjen pristup aktivne partcipacije, prema kojoj su predstavnici zainteresovane strane podstaknute da aktivno komuniciraju sa pozvanim ključnim govornicima i podele svoja opravdana mišljenja i relevantna iskustva. Na radionici su osim predstavnika zainteresovanih strana bili prisutni i neki od projektnih partnera odnosno kolege iz Grčke i Kipra. Radionica je poslužila za upoznavanje sa projektom, dosadašnjim ostvarenim rezultatima kao i mogućnostima korišćenja low-cost senzora za prikupljanje meteorloških podataka na području Deliblatske peščare i šire.

Podsećamo, da projekat ima nekoliko ciljeva, koji podrazumevaju instalaciju i rad na licu mesta, ekonomski povoljnih, samostalnih, elektronskih senzorskih sistema na pustinjskim iIi stepskim područjima i ekosistemima u Egiptu, Španiji, Kipru i Srbiji. Senzorski sistemi će prikupljati različite podatke uključujući podatke o atmosferskim prilikama, ali i podatke koji su specifični za gazdovanje šumama i podizanje novih šuma, poput vlažnosti zemljišta. Podaci će biti od značaja za naučno-istraživačku zajednicu u zemljama – učesnicama u projektu, ali i za šire evropske okvire, što će se ogledati u saradnji sa Kopernikus programom (komponenta osmatranja Zemlje ustanovljena u okviru Svemirskog programa Europske unije). Projekat CiROCCO takođe ima za cilj da ubrza usvajanja novih, razvijenih alata i usluga od strane šire zajednice kako bi se obezbedio maksimalno pozitivan uticaj na životnu sredinu. Područje u Srbiji na kome će biti postavljeni senzorski sistemi je šire područje Specijalnog rezervata prirode “Deliblatska peščara”.

Partneri u projektu su:  Institute of Communication and Computer Systems (ICCS), National Observatory of Athens (NOA), EBOS Technologies Limited (EBOS), NETCOMPANY-INTRASOFT SA (INTRA), INOSENS Doo Novi Sad (INO), Centre For Environment and Development for the Arab Region and Europe (CEDARE), University of Cyprus (UCY), Idalion Municipality (DIMOS), Ministry of Labour and Social Insurance (MOL), Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC), Astrocast SA (ASTRO) i JP “Vojvodinašume” (VSUME).