Prethodni mesec maj, protekao je u znaku zajedništa i volonterizma u tri specijalna rezervata prirode u Vojvodini (SRP „Obedska bara“, SPR „Koviljsko-petrovaradinski rit“ i „Deliblatska peščara“), čiji je upravljač JP „Vojvodinašume”, a u okviru kojih su organizovane četiri velike, volonterske akcije, s ciljem očuvanja i unapređenja prirodnih vrednosti i kvaliteta boravka posetilaca u ovim zaštićenim područjima.

Ogroman doprinos navedenim akcijama dalo je preko 350 volontera i volonterki, zaposlenih u različitim kompanijama (Yandex, Mediahouse, UniCredit Banke i Microsoft), a sama realizacija i koordinacija ovih volonterskih akcija ne bi bila moguća bez partnerskih organizacija kao što su Discover Serbia i Arhus centra iz Novog Sada i kompanije Ekostar Pak.

Prva u nizu majskih volonterskih akcija bila je u SRP „Koviljsko – Petrovaradinski rit, pod nazivom ECO-FAMILY DAY“, 11. maja.

Tokom ove akcije sakupljeno je 50 džakova smeća i plastike, a najveći doprinos je dat čišćenjem kanala od granja i naplavina kako bi se poboljšali stanišni uslovi za biodiverzitet. Takođe, izrađeno je 9 gnezda od vrbovog pruća za smuđa na ostrvu Šlajz, dok je akcija završena sadnjom 100 sadnica crnog bora oko zgrade šumske uprave u Kovilju. Osim čišćenja, akcija je imala i edukativni karakter za decu, sa radionicama o insektima, oprašivanju i ekološkim lego radionicama, koju su pripremili licencirani edukatori za učenje u prirodi i edukativni tim Dečijeg inovacionog centra. 

 Nakon ovoga, zatim su usledile dve volonterske akcije u SRP „Obedska bara“.

 U prvoj volonterskoj akciji, 16. maja, volonteri i volonterke su se posvetili očuvanju vodenih staništa, uklanjajući invazivne strane biljne vrste iz vode uz pomoć stručne ekološke flote Discover Serbia sa specijalizovanim čamcima.

Drugi tim volontera bio je angažovan na uređenju infrastrukture za posetioce, popravljajući mobilijar i ogradu i farbajući elemente infrastrukture prilagođene deci sa smetnjama u razvoju. Akciju je podržala i kompanija Ekostar Pak, specijalizovana za upravljanje ambalažnim otpadom. Njihov stručni tim je održao edukativnu radionicu o selekciji i pravilnom odlaganju ambalažnog otpada za učesnike akcije.

     

    Tokom 25. maja, održana je druga volonterska akcija u ovom zaštićenom području.

U ovim akcijama kreirana je nova maketa rezervata prirode koja prikazuje delove „Potkovicu“ i „Kupinske grede“, zamenjen je deo gaznih dasaka na pristaništu za katamaran i čamce, a postavljene su i četiri edukativno-informativne table.

 Za 30 najmlađih članova Kluba volontera, organizovan je i edukativni čas na otvorenom, na kojem su mogli čuti informacije o bogatoj istoriji močvarno-šumskog kompleksa Obedske bare, kojeg naseljavaju brojne retke biljne i životinjske vrste.

I poslednja u nizu, ali nikako manje važna je i volonterska akcija u SRP Deliblatska peščara” koja je sprovedena tokom 24. maja.

Zajedničkim snagama, u različitim timovima, volonteri i volonterke su tog dana radili na čišćenju priobalja bare Đurice na Labudovom oknu, uređenju i proširivanju kružnih, pešačkih staza, a kroz zanimljiv i takmičarski pristup su svojim vrednim radom doprineli izgradnji dečijeg igrališta u srcu Čardaka.

Na Labudovom oknu, sa vode i sa kopna je očišćena bara Đurica. Flota čamaca na kojoj je bilo oko 30-tak volontera prikupila je preko 100 džakova kabastog otpada.

Na mestu gde su najmlađi posetioci već iskopali prostor za igru, volonteri i volonterke su marljivo radili kako bi taj prostor pretvorili u bezbedno i kreativno mesto za igru.

S druge strane u centralnom delu Deliblatske peščare, pod nadzorom stručnjaka, organizovan je izazov raščišćavanja vegetacije, u kojem su učestvovali i dali veliki doprinos akciji najspretniji i najjači volonteri i volonterke.

 Zaposleni u JP „Vojvodinašume“, organizaciji Discover Serbia i Arhus centru iz Novog Sada, još jednom su pokazali visok nivo organizovanosti, spremnosti i stručnosti, značajno doprinoseći očuvanju prirode. Sa jedne strane, poboljšavajući stanišne uslove za važne biljne i životinjske vrste, a s druge strane, stvarajući prostor za kvalitetniji i ugodniji boravak u prirodi ovih zaštićenih područja.

Volonterske aktivnosti u zaštiti prirode postaju sve češća pojava, jasno pokazujući snagu saradnje između privatnog, javnog i civilnog sektora u očuvanju jednih od najvažnijih prirodnih bogatstava u Srbiji. Ove akcije naglašavaju da priroda pripada svima i da u njenim lepotama mogu uživati svi, ali nas istovremeno podsećaju da je očuvanje za buduće generacije moguće samo uz zajedničke napore.