Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“

//Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“
Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“2018-07-24T09:56:30+00:00

Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“

SRP “Gornje Podunavlje”   jedan je od dunavskih bisera Vojvodine i Srbije. Rezervat je ostatak nekadašnjih prostranih plavnih predela Podunavlja. Područje Rezervata je složen mozaik vodenih i kopnenih ekosistema. Najveći deo Rezervata pokriven je kompleksima ritskih plavnih šuma. Ovakvi očuvani izvorni biotopi retko gde se mogu sresti, kako kod nas, tako i u Evropi.

Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“ zaštićeno je prirodno dobro I kategorije, koje se prostire uz levu obalu reke Dunav, od 1367. do 1433. km njegovog toka. Deo je velikog ritskog kompleksa koji se proteže i kroz susednu Mađarsku i Hrvatsku.

Osim biološke raznovrsnosti, Gornje Podunavlje krasi i autentično kulturno nasleđe. Kao rezultat prilagođavanja velikoj reci i njenim ćudima nastali su karakteristični izvorni običaji, nošnje, jezik, riblovni alat, čamci i jela koji privlače goste i Gornje Podunavlje čine atraktivnom destinacijom za posetioce.

Dunav je svojim tokom, zajedno sa rukavcima tzv. Dunavcima i poplavnim vodama dao osnovni pečat Gornjem Podunavlju. SRP “Gornje Podunavlje” je značajan centar biodiverziteta. Deo ovog bogatstva  ogleda se i u prisustvu 55 vrsta riba, 11 vrsta vodozemaca, 9 vrsta gmizavaca, 230 vrsta ptica i 51 vrste sisara, kao i ogroman broj beskičmenjaka, od kojih se izdvaja  preko 60 vrsta dnevnih leptira.

Zbog svojih izuzetnih prirodnih vrednosti Gornje Podunavlje je 1989. godine proglašeno za međunarodno značajno stanište ptica (IBA), 2005. godine  proglašeno je značajnim područjem za biljke (IPA). Sastavni je deo potencijalnog Rezervata Biosfere Drava-Mura i ima status vlažnog područja Ramsarske konvencije od 2007. god.

SRP “Gornje Podunavlje” nudi mnoštvo različitih naučno-rekreativnih sadržaja

  • Informativno-edukativni centar “Karapandža”
  • Program obilaska šetne staze Karapandža
  • Program obilaska šetne staze Štrbac
  • Program obilaska šetne staze Bestrement

Zakazivanje poseta i obilazak SRP „Gornje Podunavlje“:

Radmila Šakić Peurača, 0628005350, srpgp.sgsombor@gmail.com, sradmila@sgsombor.co.rs

Biljana Latić, 062 800 5323, lbiljana@sgsombor.co.rs