cenovnik za individualne posete i manje grupe možete preuzetiOVDE

DUNAVSKI RITOVI I MEANDRI

SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE „KOVILJSKO-PETROVARADINSKI RIT“ se nalazi u neposrednoj blizini autoputa E75 u jugoistočnom delu Bačke i manjim delom u Sremu. Veoma povoljan položaj u blizini međunarodnog putnog pravca i velikih gradova Novog Sada i Beograda, čini rezervat lako pristupačnim za turističke posete.

Rezervat se prostire duž toka Dunava  na  5.895 hektara, a čine ga Koviljski rit koji predstavlja veći deo uz levu obalu Dunava, dok se na desnoj obali proteže Petrovaradinski deo rita.

Ritsko-plavni kompleks uz Dunav, predstavlja mozaik šumskih, livadskih, močvarnih i barskih eko sistema koji su tesno povezani u jedinstvenu celinu koju odlikuje očuvanost i raznovrsnost izvornih oblika ritova, ada, bara i močvara.

Bogatstvo rita ogleda se u bujnosti biljnih zajednica, šuma, livada, trstika, ševara, kao i raznovrsnosti faune naročito u prisustvu retkih i proređenih vrsta ptica.

DA LI STE ZNALI ?

Barsko-močvari i šumski ekosistemi posebno su značajni zbog velikog broja ptica, od kojih su crna roda i orao belorepan sa statusom prirodne retkosti.

Okolina rezervata je čuvena po velikom broju parova roda koji se vraćaju svakog proleća u sve većem broju.

Rit je i najznačajnije prirodno mrestilište za ribe na srednjem toku Dunava za preko 20 vrsta riba, posebno za štuku, kečigu i šarana.

Prirodno plavne šume rezervata čine bela i bademasta vrba, bela i crna topola i jasen, a značajne su i retke vrste biljaka: beli i žuti lokvanj, plava lincura, rebratica, vodeni orašak, četvorolisna detelina, močvarni kaćunak.

KAKO STIĆI?

Ekološko-edukativni centar se nalazi u blizini objekta šumske uprave u naselju Kovilj. Uzimajući u obzir malu udaljenost od Novog Sada (25km) i Beograda (60km), dolazak do Specijalnog rezervata prirode „Koviljsko–petrovaradinski rit“ je brz i jednostavan svim drumskim prevoznim sredstvima. Do naselja Kovilj postoji i redovna prigradsku autobuska linija, broj 24 iz Novog Sada, a nalazi se i na dunavskoj biciklističkoj ruti Eurovelo 6. Za sve posete specijalnom rezervatu potrebna je prethodna najava agenciji Vojvodinašume – Turist.

GPS koordinate:          45.216482                  20.027988

KAKO PROVESTI VREME?

Aktivnosti koje za Vas možemo da organizujemo tokom posete SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit“ i ekološko-edukativnom centru (kapaciteta do 25 posetilaca) su prezentacija rezervata, šetnja edukativnim stazama u pratnji stručnog pratioca-čuvara zaštićenog područja, vožnja motornim čamcima i posmatranje ptica.

U neposrednoj blizini šumske uprave možete prisustvovati eko-času u UČIONICI NA OTVORENOM tokom koje će Vas stručni pratilac upoznati sa rezervatom i njegovim bogatim i raznovrsnim živim svetom, od kojih su mnoge vrste strogo zaštićene. Učionica na otvorenom je opremljena stolovima i klupama a pored se nalaze info tabla i osmatračnica za ptice.

Nastavak posete rezervatu organizujemo kao PEŠAČKE TURE, tokom kojih prvo obilazimo Edukativnu stazu na lokalitetu Šlajz – Tikvara koja se nalazi odmah uz naselje Kovilj, trasirana nasipom oko bare Šlajz, opremljena info tablama, klupama i stolovima za odmor posetilaca. Ovaj lokalitet je jedan od najposećenijih i najatraktivnijih u rezervatu i predstavlja stecište ljubitelja prirode, pecaroša i šetača.

Do Edukativne staza na Kurjačkoj gredi potreban nam je transfer nekim od prevoznih sredstava jer je udaljena nekoliko kilometara od edukativnog centra. Staza se proteže uz baru Aglu,  trasirana je za obilazak u dužini od 1 km, opremljena info tablama, klupama i stolovima gde posetioci mogu da naprave pauzu tokom obilaska.

Pri kraju edukativne staze dolazimo do osmatračnice, gde možemo posmatrati ptice i ostali živi svet na bari Agla.

Šetnja edukativnim stazama se organizuje za sve zainteresovane grupe posetilaca, studenata, učenika i svih ljubitelja prirode koji nadomak velikih gradova i saobraćajnica mogu da pronađu jednu od sačuvanih oaza mira među starim dunavskim meandrima.

Bitno je istaći da su staze  pogodne za sve nivoe kondicione pripremljenosti jer je u pitanju ravan teren koji omogućava kretanje svih posetilaca, dece i starijih osoba.

Poseta ovom ritskom području neće biti kompletna bez VOŽNJE ČAMCIMA, u pratnji čuvarske službe, koju organizujemo na lokalitetu Šlajz-Tikvara.

Laganom vožnjom se posetiocima otvara sasvim novi svet i pogled na ostatke nekadašnjih nepreglednih prostranstava bara i ritova. Delom ove vodene rute se čamcem provozao i Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Čarls 2016. godine tokom posete ovom zaštićenom području.

Nakon posete Specijalnom rezervatu prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit“, kada ste već tu,  možete se kupati na Šlajzu, posetiti Kovilj, „selo na kraj sveta“, nadaleko čuveno po lubenicama, domaćim mesnim prerađevinama, specijalitetima od ribe i rakiji od duda. U selu se nalaze  kapela Svete Petke i manastir Kovilj posvećen Svetim arhangelima Mihajlu i Gavrilu.

 ———————————

Sve informacije o programima i poseti rezervatu  možete dobiti  u agenciji  ,,Vojvodinašume-Turist Petrovaradin, Preradovićeva br. 2 – Radno vreme poslovnice, radnim danima od 07:00 do 15:oo

Potrebno je turističkoj agenciji posetu rezervatu najaviti najkasnije  3-5  dana pre planiranog dolaska.

 ,,Vojvodinašume-Turist „ –  tel: 021/ 6432 401, 021/ 6432 976

email: travel@vojvodinasume.rs

Ukoliko imate posebna interesovanja ili zahteve pripremićemo Vam specijalni program posete  SRP ,,Koviljsko – petrovaradinski rit”.