OAZA MIRISA BAGREMOVE ŠUME

Specijalni rezervat prirode “Bagremara“ se nalazi  u Vojvodini, u jugozapadnom delu Bačke, severno od naselja Bačka Palanka, na površini od oko 117 ha.

SRP,,Bagremara“ se sastoji od dve celine – lesne terase i aluvijalne terase Dunava. Značaj za opstanak šume imaju atmosferske i podzemne vode, jer nema stalnih površinskih voda. Prilikom većih padavina i zbog slabog oticanja, voda se u njima zadržava do leta.

 DA LI STE ZNALI?

U Srbiji se jedino u Bagremari može videti kukurjak. Ova višegodišnja biljka iz porodice ljutića je strogo zaštićena vrsta i spada u kategoriju krajnje ugroženih vrsta u Srbiji, a retka je i u susednim zemljama. Cveta tokom februara i marta, kada njegovi sunčano žuti cvetovi prkose snežnom pokrivaču i boje prizemne nivoe bagremove šume.

Na području SRP “Bagremara“ utvrđen je dvostepeni režim zaštite, u većem delu rezervata postoje ograničenja u korišćenju prirodnih resursa, a sve aktivnosti koje se sprovode su u cilju naučno-istraživačkih radova, ispitivanja i organizovane edukacije posetilaca.

U rezervatu živi oko 70 vrsta ptica, od kojih se 30 vrsta gnezdi na ovom području, a zabeležene su i 93 vrste insekata. Skoro celokupna površina rezervata je pod šumom i Bagremara danas predstavlja bogato stanište bagrema sa vrlo malo crnog oraha i hrasta lužnjaka, a kao prateća drvenasta vrsta javlja se i zova.

Tokom šetnji obeleženim stazama kroz šumski kompleks, prirodna bogatstva rezervata bude naša uspavana čula, bojama i mirisima, koji se menjaju tokom godine. Boje se smenjuju počev od zlatnožute kojom kukurjak nagoveštava kraj zime, tokom  proleća dočekuje nas zeleno olistala bagremova šuma, prošarana mirisnim tepihom ljubičica. Svuda prisutni bagrem i zova ispune šumu belinom svog cveta i opojnim mirisima. Tokom leta šumski mir ulepšava cvrkut mnogobrojih ptica. Jesenje boje Bagremare i šum opalog lišća najavljuju zimski san koji će prekinuti veseli pupoljici kukurjaka.

 KAKO STIĆI ?

SRP „BAGREMARA“ se nalazi u blizini Bačke Palanke, na 5. kilometru puta Bačka Palanka – Odžaci-Sombor. Do rezervata je moguće doći iz više pravaca: jedan vodi od Novog Sada (udaljenost je oko 45 km) i Beograda (udaljenost je oko 130 km) preko Bačke Palanke, a drugi je iz pravca severa odnosno Sombora (udaljenost je oko 70 km) i Subotice (udaljenost je oko 130 km).

GPS koordinate:         45.271172       19.378499

KAKO PROVESTI VREME?

Nudimo vam upoznavanje različitih edukativnih sadržaja, a u isto vreme zanimljivu rekreativnu šetnju tokom koje se upoznajete sa rezervatom.

Vreme poseta mora biti  usklađeno sa uslovima koje propisuju režimi zaštite ovog rezervata (period godine, broj posetilaca, način ponašanja i sl.), a za sve organizovane turističke posete potrebna je prethodna najava agenciji Vojvodinašume – Turist.

Okupljamo se na ulazu u rezervat gde započinje Edukativna šetna staza koja je trasirana u dužini od 2,5 km, opremljena je informativnim tablama, putokazima za pravac kretanja i mestima za odmor. Tokom šetnje, u pratnji stručnog vodiča, kroz edukativnu priču upoznajemo se sa zaštićenim vrstama biljaka i životinja, uživamo u šumskom ekosistemu, a možemo  fotografisati zanimljive detalje.

Šetajući Edukativnom stazom, stižemo do Ekološke nadstrešnice – gde za vas organizujemo Učionicu na otvorenom. Kapacitet ekološke nadstrešnice je do 25 posetilaca, služi za prezentacije prirodnih vrednosti zaštićenog područja i opremljena je drvenim mobilijarom: stolovima, klupama, informativnim i edukativnim tablama.

Ukoliko imate na raspolaganju ceo dan, na izlasku iz zaštićenog područja očekuju Vas  obeležena  ložišta za izletnike, predviđena mesta za roštilj sa kompletnim mobilijarom, idealno za  porodice i veće grupe.

Svoju posetu rezervatu možete nastaviti i obilaskom lokaliteta u Bačkoj Palanci i okolini: poznatih plaža, muzeja, ergelu Karađorđevo, Dvorac Dunđerskih u Čelarevu i drugo.

Sve informacije o programima i poseti rezervatu  možete dobiti  u agenciji  ,,Vojvodinašume-Turist Petrovaradin, Preradovićeva br. 2 – Radno vreme poslovnice, radnim danima od 07:00 do 15:00

Potrebno je turističkoj agenciji posetu rezervatu najaviti najkasnije  3-5  dana pre planiranog dolaska.

 ,,Vojvodinašume-Turist „ –  tel: 021/ 6432 401, 021/ 6432 976

email: travel@vojvodinasume.rs

Ukoliko imate posebna interesovanja ili zahteve pripremićemo Vam specijalni program posete  SRP ,,Bagremara”.