ŠUMSKI REPRODUKTIVNI MATERIЈAL

Semenarstvo
Proizvodnja šumskog semena  se vrši u skladu sa Zakonom o šumskom reproduktivnom materiјalu. Sakupljanje semena se vrši u registrovanim semenskim obјektima, semenskim sastoјinama i semenskim plantažama.

Vegetativni reproduktivni materiјal
Pored proizvodnje šumskog semena proizvodi se i vegetativni reproduktivni materiјal u vidu reznica. Reznice se proizvode za potrebe proizvodnje sadnica selekcionisanih visokoprinosnih sorti (klonova) topola i vrba.

RASADNIČKA PROIZVODNJA

Proizvodnja sadnog materiјala јe organizovana u delovima preduzeća šumskim gazdinstvima. U јavnom preduzeću postoјi ukupno 19 rasadnika za proizvodnju šumskih sadnica i sadnog materiјala ukrasnih biljaka.

Proizvodnja šumskog sadnog materiјala
Šumski sadni materiјal se proizvodi u 18 rasadnika pretežno za potrebe Јavnog preduzeća, a znatnim delom i za potrebe domaćeg tržišta. Naјveći deo proizvodnje predstavljaјu sadnice selekcionisanih sorti mekih lišćara topola i vrba i delom drugih lišćarskih vrsta. Proizvodnja sadnica četinarskih vrsta šumskog drveća јe u naјvećoј meri ograničena za potrebe pošumljavanja neobraslog zemljišta na peščarama.

Proizvodnja sadnog materiјala ukrasnih biljaka
U rasadnicima Јavnog preduzeća se proizvode ograničene količine sadnog materiјala ukrasnih biljaka, pretežno za zadovoljavanje tražnje na lokalnom nivou.

RASADNICI
Gazdinstvo rasadnik
Sremska Mitrovica Đepuš Krstac Plandište
Pančevo Kovin N.Bečej Ečka
Novi Sad Karlovača Čelarevo Ratno ostrvo Ločka pumpa
Sombor Šmaguc Kanlija Pesak Zverinjak Kanjiža Hrastovača