U periodu od 16. do 18. 05. 2023. godine u Infocentru Triglavska Roža Bled, Slovenija, održan je 12. sastanak mreže zaštićenih područja koja imaju Evropsku povelju za održivi turizam (12th European Charter Network Meeting) sa obilaskom Nacionalnog parka Triglav (Slovenija) i Parco Naturale Prealpi Giulie (Italija) u prekograničnom ekoregionu Julian Alps (Transboundary Sustainable Destination).

Sastanci na temu Evropske povelje za održivi turizam se održavaju redovno u okviru Europark federacije, a ovaj sastanak je bio posvećen upravljanju posetiocima u zaštićenim područjima, pošto broj posetilaca i novih rekreativnih oblika neograničeno raste širom Evrope iz godine u godinu.

Učešće na ovom skupu imalo je preko 100 (sto) predstavnika zaštićenih područja iz najrazvijenijih ECST zemalja (Francuske, Italije, Španije i Portugala), kao i drugih evropskih zemalja čija zaštićena područja imaju ovaj prestižni sertifikat, a predstavnici našeg preduzeća bili su dr Marko Marinković, dr Miljan Velojić, Ivana Vasić i Radmila Šakić.

Kroz pozivne referate i terenske obilaske akcenat je stavljen na monitoring posetilaca i prikupljanje podataka koji će pomoći upravljanju zaštićenim područjima u budućnosti, kao i na prekograničnu saradnju i njene izazove u održivom turizmu.