Ovogodišnje Svetsko Prvenstvo za sekače motornim testerama, 27. po redu, održano je u Estoniji od 16.-19. avgusta u malom skijaškom centru Otepa, u organizaciji Svetske Organizacije takmičara sekača motornim testerama –IALC i Instituta za šumarstvo iz Estonije.

Nakon petnestogodišnje pauze, Srbiju je na ovogodišnjem takmičenju pretstavljala tročlana ekipa, koju je vodio trener Ivan Tomašević iz JP Vojvodinašume, ŠG Sremska Mitrovica. To su bili Milan Zujić i Goran Bojanić iz ŠG Sremska Mitrovica i Marko Marković iz ŠG Kraljevo.

Naša ekipa sa trenerom- s leva na desno-Goran Bojanić, Ivan Tomašević,Marko Marković i Milan Zujić

Interesantno je napomenuti da su na međunarodnom nivou, najobuhvatnija takmičenja za šumske radnike koji rade sa motornim testerama  razvijena na inicijativu Mađarske i bivše Jugoslavije, šezdesetih godina. Rad uložen u razvoj ovakve vrste takmičenja, koji je prvo primenjen između ove dve zemlje, je privlačio stalno rastući broj zemalja i kontinenata da u njima učestvuje.   Prvo međunarodno takmičenje organizovano je 1970. godine, u zajedničkoj organizaciji Mađarske i Jugoslavije, i od tog momenta do danas održano je 26. Svetskih prvenstava širom Evrope i Sveta. Poslednjih 15 godina naša zemlja nije imala svoje pretstavnike na Svetskim prvenstvima, tako da ovo 27. prvenstvo pretstavlja svojevrstan povratak Srbije na međunarodnu scenu.

U oktobru 2005. pokušali smo da oživimo ovakva takmičenja u Srbiji i organizovano je 30. republičko takmičenje na Tari. Tom prilikom se Husqvarna obavezala da tri prvoplasirana takmičara povede na ovo prestižno Svetsko Prvenstvo u Estoniji.Ekipu je na ovom prvenstvu pratila grupa od 14 vatrenih navijača, predvođena generalnim sponzorima ovog učešća i organizatorima tima iz Srbije iz preduzeća Husqvarna. Ostatak navijačkog tima pretstavljali su pretstavnici javnih i privatnih preduzeća i državnih institucija iz oblasti šumarstva.Ukupno 84 profesionalna takmičara iz 28 zemalja pokazalo je svoje znanje i umeće u 5 disciplina: obaranje drveta, presecanje kombinovanim rezom, kresanje grana, zamena lanca i precizan rez. Pored takmičara profesionalaca, učestvovali su i juniori- sekači ispod 18 godina starosti.Naša ekipa zauzela je 19 mesto u ekipnom plasmanu za profesionalce, odnosno 52 (Milan Zujić), 54 (Goran Bojanić) i 66 (Marko Marković) u pojedinačnom plasmanu. Takmičari su koristili testere Husqvarna 372 XP. Iako nisu osvojili medalje na ovom prvenstvu, smatramo velikim uspehom povratak Srbije na međunarodnu scenu i čestitamo ovim momcima na hrabroj borbi i dobrom plasmanu.Prvo mesto u ekipnom plasmanu profesionalnih takmičara osvojila je ekipa zemlje domaćina- Estonije, dok su srebrna i bronzana medalja otišle u ruke reprezentacija Italije i Nemačke.U pojednačnom plasmanu profesionalnih takmičara, medalje su osvojili:1.) Johann Raffl iz Italije- Husqvarna 372 XP2.) Andres Olesk iz Estonije- Jonsered 20713.) Wolfgang Heidemann iz Nemačke- Husqvarna 372 XPHusqvarna je na svetskom nivou ostvarila neverovatan uspeh osvojivši ukupno 17 medalja od mogućih 21 u profesionalnoj klasi, odnosno 9 od 18 medalja u juniorskoj klasi- posmatrano u svim disciplinama, ekipnim i pojedinacnim plasmanima. U pojedinacnom plasmanu profesionalnih sekaca, prvih 8 najboljih sekača koristilo je testere Husqvarna/Jonsered.

Ilya Shvetsov-bivši Svetski šampion (prvi s leva) i Johann Raffl-novi Svetski šampion (sa peharom)- iza reprezentacija Holandije

Nagrade i medalje za pojedinačne i ekipne plasmane uručili su prethodni i novi predsednik IALC, predsednik Instituta za šumarstvo Estonije, kao i pretstavnici sponzora. Husqvarna AB, kao glavni sponzor dodatno je uručila i dve specijalne nagrade za prvoplasiranog profesionalca i za prvoplasiranog juniora, kao dodatno priznanje i dodatni motiv za naredno takmičenje koje će se održati u Belgiji 2008. godine.