U Raubichi-u, nedaleko od glavnog grada Belorusije na 30. Svetskom prvenstvu šumarskih radnika(World Logging Championships), koje su u periodu od 23.-27.avgusta organizovali IALC(Međunarodno udruženje za takmičenje šumarskih radnika) i Ministarstvo šumarstva Belorusije, slavili su Rus Aleksandar Sokolov(senior) i Belorus Sergej Škudrov(junior) u pojedinačnoj i Finska u ekipnoj konkurenciji.

Prvenstvo je održano u najpoznatijem beloruskom ski centru, gde su do sada održana brojna svetska i evropska takmičenja u ski skokovima, ski trčanju i biatlonu.Učestvovale su ekipe iz 28 zemalja sa ukupno 111 takmičara u seniorskoj, juniorskoj i ekipnoj konkurenciji.Vrlo promenljivi vremenski uslovi, pri čemu su se često smenjivali Sunce i kiša, nisu uticali da sva takmičenja budu vrlo posećena uz prisustvo brojnih tv ekipa, među kojima je bila i ekipa RTS.

 Seniori:

1. Aleksandar Sokolov (Rus)     1645;

2. Juka Paramaki (Finska)          1645;

3. Amstutz Urs(Švajcarska)       1639.

Juniori(U-24):

1. Sergej Škudrov (Belorusija)  1625;

2. Hervis Koort (Estonija)          1559;

3. Lerch Orlando (Švajcarska)   1551.

Ekipno:

  1. Finska        4806;
  2. Rusija         4785;
  3. Belorusija  4780.

Učešće naše reprezentacije u sastavu: Milan Zujić, Goran Bojanić, Dragan Stojanović, Goran Miličević, na ovom takmičenju je svakako ostavilo traga kako prema zalaganju samih takmičara, tako i prema njihovoj borbi za medalju u čak tri od pet disciplina.

U disciplini obaranje stabla naš junior Goran Miličević osvojio je peto mesto sa 633 poena, u disciplini štafeta osvojeno je sedmo mesto sa 1208 bodova, koliko je imala i Hrvatska na šestom mestu.

Pre poslednje discipline(kresanje grana)  naš najbolje rangirani takmičar Milan Zujić bio je na 18 mestu sa 1153 boda , a do tada prvoplasirani Juka Paramaki (Finska)  je imao 1203(+50) boda.Zbog ovako male bodovne razlike očekivan je dobar rezultat u generalnom plasmanu i borba za neku od medalja., ali se zbog peha sa spadanjem lanca to ipak nije dogodilo.

Svaki učesnik prvenstva je posadio po nekoliko sadnica bora.

Naredno 31. Svetsko prvenstvo održaće se u Švajcarskoj 2014godine.