Pretposljednji sastanak Savaties projektnog tima održan je 23. februara 2021. godine. Ponovno je organizovan u virtuelnom izdanju zbog okolnosti uzrokovanih globalnom pandemijom koronavirusom. Osim sastanka, narednog dana održana je četvrta regionalna radionica za razvoj i jačanje kapaciteta SavaParks mreže i treći trening sa primerima dobrih praksi u upravljanju invazivnim stranim vrstama. Na radionici i treningu učestvovalo je više od 30 učesnika i članova mreže SavaParks.

Kako bi Savaparks mreža postala jača i efikasnija u zaštiti prirodnih i kulturnih vrednosti sliva reke Save, na radionici se raspravljalo o njenoj formalnoj registraciji. Težnja članova je da Mreža započne sa radom kao formalno registrovano telo, priznato i poznato u svih pet zemalja i šire. O ovoj tematici članovi će nastaviti raspravljati na sledećem i posljednjem sastanku Sava TIES projekta u maju kada će budućnost Mreže biti definisana.

Za potrebe stručnog usavršavanja članova Mreže i projektnih partnera organizovan je trening sa primerima dobrih praksi u upravljanju invazivnim stranim vrstama, s naglaskom na biljkama. Predavači, koji su nesebično podelili svoja iskustva i znanja sa članovima Mreže, su svetski priznati stručnjaci u području invazivnih vrsta iz raznih delova sveta – Južne Afrike, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Bugarske, Slovenije i Srbije. Sedam predavača sa raznih kontinenata podelili su svoja iskustva i primjeljiva znanja o merama i načinima suzbijanja invazivnih stranih vrsta. Treba istaknuti neke od činjenica koje su iznete poput one da su rečni sistemi jedan od najvažnijih puteva unosa i širenja invazivnih vrsta što je istaknuo Dr. Llewellyn Foxcroft stručnjak iz Nacionalnog parka Kruger u Južnoj Africi. Prof. dr. Brendon M. H. Larson sa Univerziteta Waterloo iz Kanade istakao je da su invazivne strane vrste samo “prolaznici” uzrokovani promenama u životnoj sredini i da one reflektiraju širu ekološku problematiku. Ostali predavači također su podelili vlastita iskustva u borbi sa invazivnim vrstama čime je ovaj uspešno odrađen trening omogućio uvid u potencijalna rešenja primjenjiva u slivu reke Save. Ovakav splet globalnog znanja rezultirao je izuzetno vrednom razmenom iskustava i informacija i povezivanjem stručnjaka koji teže istom cilju – efikasnom upravljanju invazivnim stranim vrstama.