JP “Vojvodinašume“, kao Upravljač Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“, pokrenulo je projekat „Da svako dete vidi Gornje Podunavlje“u cilju promovisanja zaštite prirode i edukacije mladih naraštaja. Osnovna ideja projekta je približiti prirodu i njene lepote deci svih uzrasta i upoznati ih sa Rezervatom u čijoj neposrednoj blizini deca rastu, a da toga nisu ni svesna. SRP “Gornje Podunavlje“ je destinacija koju je ove godine upravljač Rezervata JP “Vojvodinašume“ ponudio svim Osnovnim školama Sombora i Apatina da je uvrste u redovni program školskih ekskurzija, časova u prirodi i svih  drugih školskih aktivnosti koje imaju edukativni karakter, a u vezi su sa zaštitom i upoznavanjem prirode. Akcija približavanja prirode deci je promotivnog karaktera, tako da se ulaznice, stručni vodič i svi ostali sadržaji ove godine neće naplaćivati, a sve u cilju odziva što većeg broja dece.

U saradnji sa Opštinom Sombor i AD “Severtrans“ koji su osigurali prevoz dece „Zelenim busom“ do Rezervata sva deca će imati priliku posetiti dunavski biser „Gornje Podunavlje“. U  Rezervatu, deci je na raspolaganju šetnja šetnim stazama koje su opremljene edukativnim tablama u trajanju od  1-3 sata u zavisnosti od uzrasta dece. Stručni vodič u toku šetnje decu upoznaje sa florom, faunom, staništima i ekosistemima koji su tu prisutni. Aktivno učešće dece je najbolji način da deca shvate vrednost i lepotu živog sveta oko sebe. Svako dete će imati mogućnost razgledanja edukatvnih prospekata, slika životinja i biljaka, taktilno upoznavanje sa perjem ptica, dlakom životinja, jelenskim rogovima, semenom drveća, tragovima, biološkom raznovrsnošću i svim ostalim što se sreće u Rezervatu. Nastava će se održavati u hladovini letnjikovca u Eko školici „Gornje Podunavlje“ u blizini Bezdana.

Akcija „Da svako dete vidi Gornje Podunavlje“ započela je posetom trećeg i četvrtog razreda OŠ “Bratstvo jedinstvo“ iz Sombora. Najmlađi su se pokazali kao nahrabriji i najotporniji na zimsku hladnoću i jedini videli šumu u zimskom ruhu. U šetnji, razgledanju hranilišta za divljač i lovačkih čeka, deca su uživala pod stručnim nadzorom referenta za zaštitu prirode Biljane Latić i učiteljica Aleksandre i Maje. Nakon šetne staze Štrbac, najmlađi ljubitelji prirode su izlet završili obilaskom tkačnice u Bezdanu, čiji se ručno tkani damast smatra proizvodom starih zanata.