U okviru SavaTies projekta, a ujedno i povodom obeležavanja ,,Dana Planete Zemlje“, na Obedskoj bari je upriličen događaj za više ciljnih grupa. Sa namerom promovisanja projektnih aktivnosti i značaja upravljanja invazivnim vrstama. Za učenike osnovnih škola iz Sremske Mitrovice u okviru Asocijacija učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola i Mreža škola u zaštićenim područjima, organizovano je kratko predavanje o stranim invazivnim vrstama, nakon čega su deca učestvovala u pravljenju senzorne bašte (u info-centru Obedska bara) setvom i sadnjom aromatičnih biljaka (matičnjak, bosiljak, lavanda, majkina dušica i dr.).

Svi učesnici događaja su imali priliku i da obiđu novoizgrađene šumske kolibe koje će služiti i za sprovođenje edukativnih programa na temu upravljanja invazivnim vrstama. Ovi objekti su delom izgrađeni baš od invazivnih vrsta (bagremac), čime je i demonstrirana upotrebna vrednost ovih vrsta. Kolibe su izgrađene u neposrednoj blizini lokacije na kojoj je sprovođena pilot aktivnost uklanjanja bagremca u okviru projekta.

Predstavnici WWF Adria kancelarije u Srbiji su sa svom decom napravili i interaktivne radionice sa temom nastanka rečnih meandara, kako sačuvati ugrožene biljne i životinjske vrste, kako upravljati i zaštititi ugroženo područje, postići sklad sa prirodom i dr. U ovom skupu su učestvovali i brojne druge organizacije, Medical SPA Asociation, Forest therapy south east Europe, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, projekat Natura 2000, Gradska uprava za obrazovanje grada Sremska Mitrovica, udruženja i nevladine organizacije i drugi. Zbog svojih vrednosti i specifičnosti SRP „Obedska bara“ je ovaj put, od strane pomenutih organizacija izabrana za obeležavanje važnog datuma u zaštiti prirode.

Deca i ostalli učesnici su izašli puni pozitivnih utisaka, uz stečena nova znanja kako odgovorno pristupiti zaštiti planete Zemlje.