Uz nekoliko aktivnosti u zaštićenim područjima kojima upravlja JP „Vojvodinašume“, u periodu od 05. do 09.10.2020. god. naše preduzeće je obeležilo Međunarodnu nedelju dece. Dečija nedelja je nacionalna manifestacija i predstavlja uspešan model saradnje države, različitih civilnih i strukovnih organizacija, povezivanja svih važnih aktera u zaštiti dečijih prava. Svake godine se realizuje  u cilju poboljšanja položaja deteta u Srbiji. Na našim prostorima Dečija nedelja se obeležava od 1934. godine

Sadnice bora poklonjene Osnovnoj školiMajšanski put

Zaposleni u ŠU “Subotica“ su 08.10.2020. god. učestvovali u obeležavanju Dečije nedelje. JP “Vojvodinašume“ doniralo je sadnice crnog bora Osnovnoj školi „Majšanski put“ koja se nalazi u neposrednoj blizini šumske uprave. Svaki razred ove škole, počev od prvaka pa do osmaka,  zasadio je po jednu sadnicu crnog bora proizvedenu u rasadniku subotičke Šumske uprave.

Šumski istraživači dečijeg vrtića Venčić u Somboru

Dečija  nedelja obeležena je u Dečijem vrtiću „Venčić“ iz Sombora učešćem referentkinja za zaštićeno područje i zaštitu životne sredine iz Šumskog gazdinstva „Sombor“ u jednosatnoj radionici sa temom „Šuma“. Trideset dvoje malih istraživača pripremno-predškolske, vaspitno-obrazovne grupe prošlo je kroz nekoliko interaktivnih igrica sa temama drvo, šuma, vrste i uloge šume.  Nakon sakupljanja „ekoloških trofeja“ i savladavanja „šumskog bontona“ svi učesnici su nagrađeni Diplomama šumskih istraživača.

Radionica „Narodno graditeljstvo-zemljana arhitektura“ u SRP „Obedska bara“

Povodom obeležavanja dečije nedelje i realizacije aktivnosti u okviru projekata „Mreža škola u zaštićenim područjima“ i „WWF akademije za prirodu“, poštujući sve mere bezbednosti zbog trenutne  epidemiološke situacije, 09.10.2020.god. u SRP ,,Obedska bara“ je organizovana radionica pod nazivom „Narodno graditeljstvo-zemljana arhitektura“. Učesnici iz škola iz Obreža i Sremske Mitrovice su se, kroz prolazak lokaliteta Debel Gora ka lokalitetu Ostojića bašta, upoznali sa florom i znamenitostima rezervata. Lokalitetu Ostojića bašta je mesto izgradnje kompleksa „Šumska koliba –  Debela gora“ koje finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, preko Regionalne razvojne agencije Srem.

Učenici su imali priliku da podeljeni u male grupe, učestvuju u radionicama starih zanata koje izučavaju na časovima Narodne tradicije i radionici WWF-a „Moj šumski čuvar“. Učenici su pravili od gline šumskog čuvara kome su davali ime, odslušali priču o trsci i postavljanju krova od trske, posmatrali pletenje ograde od pruća i sami pleli istu, posmatrali proces mešanja blata i pleve i uživali u lepotama prirode SRP “Obedska bara“.