Kompanija Color Media Communications pod pokroviteljstvom Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i tokom 2021. godine sprovodi kampanju “Zelena Srbija”.

U sklopu kampanje „Zelena Srbija“ biće organizovana sadnja u 10 gradova i opština Srbije kako bismo podigli svest građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno ozelenjavanje Srbije.

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije,  kao društveno odgovorna institucija ovom kampanjom želi da doprinese podizanju svesti po pitanju ove teme i razmeni iskustava sa zemljama koje imaju diplomatska predstavništva u Beogradu.

Branislav Šušnica, predsednik opštine Bačka Palanka pozdravio je prisutne i naglasio da današnjom simboličom sadnjom lipa i borova, Bačka Palanka želi da podigne, pre svega, svest svojih građana, želju da bude što zelenija.

„Takođe, mogu da naglasim da smo u ovoj godini izdvojili 25 miliona dinara u Fond zaštite životne sredine, preko kojeg Bačka Palanka kako ove, a tako i prošlih godina, uz saradnju sa JP „Vojvodinašume“ deli besplatne sadne materijale našim sugrađanima i institucijama kao što su škole i vrtići. Nadam se da je ovo samo početak naše saradnje koja će biti još intenzivnija u budućnosti zahvaljujući organizatorima i partnerima projekta“, kaže Šušnica.

Nj.E. Jahel Vilan, ambasador Izraela u Srbiji prisustvovao je sadnji u ovom gradu i istakao da mu je velika čast što je prisutan u Bačkoj Palanci i što je deo misije da se Srbija učini zelenijom, naglasivši da je jedno od najvećih dostignuća Izraela upravo pošumljavanje.

„Od 1900. godine u Izraelu je posađeno oko 250 miliona stabala i to je jedina zemlja koja je završila dvadeseti vek sa više drveća nego što je imala početkom tog veka“, istakao je Vilan.

„Da bismo pomogli Srbiji i Danskoj da postanu zelenije i odgovorno prosperitetne zemlje imamo još posla i još drveća za sadnju u obe zemlje. Nadam se da će današnji događaj i njemu slični poslužiti kao inspiracija za unapređivanje dva ključna, ali povezana povoda, prelazak na zelenu energiju i očuvanje šuma i biodiverziteta“, poručila je Nj.E. Suzane Šajn, ambasadorka Kraljevine Danske u Srbiji.

„Aktivnosti Direktorata koje su povezane sa zaštitom životne sredine su mnogobrojne, počeviši od monitoringa radioaktivnosti u životnoj sredini preko sistema rane najave nuklearnog ili radiološkog akcidenta pa sve do uspostavljenih sistema licenciranja, kontrole i inspekcijskog nadzora delatnosti kojima se sprečava da bilo kakvi radioaktivni materijali kontaminiraju životnu sredinu i time je ugroze. Međutim, osim navedenog, Direktorat nastoji da unapredi kvalitet životne sredine i da utiče na zdravlje ljudi ozelenjavanjem, koje je pored pošumljavanja, primarni faktor za bolji kvalitet životne sredine“, rekao je danas Slađan Velinov, direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Nemanja Erceg, pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine istakao je danas da se ovim primerom šalje pozitivna slika po pitanju zaštite životne sredine.

„Naša lepa zemlja, poznata je po velikim zelenim površinama, nažalost kojih nikad nije dovoljno. Autonomna Pokrajina Vojvodina ima mali broj zelenih površina, 6,7% i cilj je da se ta površina uveća do čak 16%. Glavni cilj ovakvih akcija, svakako jeste simbolika da država i građani podignu svest o zaštiti prirode, o sadnji zelenih površina, te se nadam da ćemo u narednom periodu kako sadnjom, tako i uklanjanjem i sređivanjem deponija, ružnije zameniti lepšim, zelenim slikama. Nadam se podizanju kvaliteta životne sredine u Republici Srbiji na jedan viši nivo.“

Roland Kokai, direktor JP „Vojvodinašume“ je ovom prilikom rekao:

„Ovaj projekat je simboličan čin ozelenjavanja gradskih površina, ali bih ja iskoristio priliku da objasnim da je tumačenje da šumari krče šume i uništavaju ih, pogrešno. Šumarstvo je jedan obnovljiv proces, kad šuma postane stara uz određeni vek trajanja, kao i svaki živi organizam, tačnije dostigne sečivu zrelost, tada se iseče, jer ne proizvodi više kiseonik. Na njihovo mesto se sadi nova mlada šuma koja proizvodi kiseonik i vezuje ga za ugljen-dioksid. Posečeno drveće koristi se u proizvodnji različitih proizvoda, pomoću kojih se u Vojvodini omogući egzistencija pet do šest hiljada ljudi. Na taj način se podstiče i ekonomija i ekologija.“

Jasmina Šrndić, rukovodilac Korporativnih komunikacija kompanije Lidl istakla je da ova kompanija posluje u 32 grada širom Srbije, te da sa velikim zadovoljstvom učestvuju u kampanji „Zelena Srbija“, posebno u Bačkoj Palanci, gradu u kojem su započeli gradnju svoje prve prodavnice.

„Svaki grad u koji dođemo smatramo našom kućom. Zahvalni smo na gostoprimstvu i to upravo iskazujemo ovakvim, društveno odgovornim akcijama, poput projekta Zelene Srbije, i to ćemo sigurno nastaviti da podržavamo“, naglasila je Šrndić.

Zrenjanin je bio prvi grad u ovoj godini od planiranih 10 gradova i opština, koji je prepoznao značaj ovog projekta i omogućio da se sadnice crvene ukrasne šljive u okviru kampanje „Zelena Srbija“ koja je organizovana 15. aprila, zasade u ulici Vojvode Petra Bojovića.

Tokom 2020. godine u okviru kampanje „Zelena Srbija“ organizovana je sadnju u sledećim gradovima i opštinama: Apatinu, Somboru, Čačku, Šapcu, Beočinu, Surčinu, Vranju, Novom Bečeju, Baču i Zaječaru.

Partneri ovogodišnje kampanje “Zelena Srbija” su Javno preduzeće Vojvodinašume, OTP banka Srbije, kompanije Lidl I Telenor.