U organizaciji Arhus centra Novi Sad, a uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, kompanije Lafarž i Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, u ponedeljak 04.12.2023. god na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu je održan okrugli sto „Klimatske promene –  Principi održivosti, uloga zelene ekonomije i kontinuirano smanjenje uticaja privrede na klimu“.

Okrugli sto je okupio predstavnike akademske zajednice, lokalnih institucija, biznis sektora, ljude koji se bave zaštitom životne sredine na državnom i lokalnom nivou, zainteresovanu javnost, organizacije civilnog društva kao i novinare koji izveštavaju o životnoj sredini i klimatskim promenama.

Skup je realizovan u okviru šireg projekta sa ciljem podizanja svesti i jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva, lokalnih vlasti, poslovnih subjekata, akademskih krugova i mladih iz Beograda, Subotice i Novog Sada radi unapređenja rešenja klimatske otpornosti.

Teme okruglog stola su cirkularna ekonomija i klimatske promene, rešenja za smanjenje uticaja industrije na klimu, dekarbonizacija, smanjenje potrošnje resursa, primeri dobre prakse i finansijski instrumenti koji podržavaju prelazak na zelenu ekonomiju.

U okviru ovog događaja, u svečanom delu programa,  Arhus centar Novi Sad je dodelio zahvalnice istaknutim pojedincima, partnerima i akterima volonterskih aktivnosti na očuvanju životne sredine.

Zahvalnica je dodeljena JP “Vojvodinašume” za iskreno partnerstvo i uspešnu saradnju u realizaciji ekoloških i društveno odgovornih projekata. Zahvalnicu je primio direktor preduzeća Roland Kokai.

Darija Šajin ispred Arhus centra je prilikom dodele zahvalnice naglasila da je JP Vojvodinašume preduzeće koje je „otvoreno za komunikaciju i saradnju kao i preduzeće koje podržava aktivnosti civilnog sektora“.

Zahvalnice su pored JP ,,Vojvodinašume“ dodeljene i Misiji OEBS-a u Srbiji, Erste banci, JP NP Fruška gora, kompanijama Aptiv i Lafarž kao i zaslužnim pojedincima.

Podsećamo da se uloga JP „Vojvodinašume“ u zaštiti prirode u Vojvodini može sagledati kroz delikatnost i važnost objedinjavanja funkcija zaštite jednog zaštićenog područja sa funkcijama planskog i racionalnog korišćenja prirodnih bogatstava.

Saradnja sa organizacijama civilnog društva koju JP ,,Vojvodinašume“ neguje godinama, a koja se podigla na viši nivo intenzitetom saradnje u poslednjih par godina, je od velikog značaja za preduzeće. Organizacije  civilnog društva su partneri u pojedinačnim aktivnostima u upravljanju u zaštićenim područjima. Sa nekim nevladinim organizacijama JP „Vojvodinašume“ ima decenijsku saradnju kao što su npr. Mladi istraživači Srbije, Pokret gorana Srbije, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, WWF Adria, dok sa drugima, kao što je i Arhus centar saradnja se intenzivira i razvija.

JP „Vojvodinašume“, u organizacijama iz civilnog sektora vidi partnerske institucije kako na sprovođenju volonterskih aktivnosti na terenu, tako na pripremi međunarodnih projekata, zagovaranju izmene zakonskih rešenja i slično.

S obzirom da je JP ,,Vojvodinašume“ uručena zahvalnica kao partneru i akteru volonterskih aktivnosti na očuvanju životne sredine a naročito zaštićenih područja, treba dodatno napomenuti:

  • JP ,,Vojvodinašume“ je za prethodne 2 godine organizovalo zajedno sa organizacijama civilnog društva 10 volonterskih akcija.
  • Akcije su sprovedene na području SRP Obedska bara, SRP Gornje Podunavlje, SRP Koviljsko-petrovaradinski rit i SRP Deliblataska peščara.
  • Akcije su organizovane sa Arhus centrom, Mladim istraživačima Srbije, Discover Serbia, Pokretom gorana Vojvodine, NVO Podunav i dr.
  • Volonterske akcije su se odnosile na sprovođenje aktivnih mera zaštite u zaštićenim područjima (uklanjanje invazivne vegetacije, kreiranje ekoloških koridora, čišćenje prirodnih rukavaca i kanala, revitalizacija vlašnih staništa) kao i izgradnje infrastrukture za posetioce.
  • U ovih 10 volonterskiha akcija učešće je uzelo oko 800 volontera.

Sa Arhus Centrom je 2022. god. organizovana volonterska akcija na Obedskoj bari kada je učestvovalo oko 100 volontera Erste banke.

JP „Vojvodinašume“ se zahvaljuje Arhus centru na ukazanim pohvalama sa očekivanjem će ovakve i slične inicijative biti nastavljene i u budućem periodu.

Roland Kokai direktor JP ,,Vojvodinašume“ o okruglom stolu i klimatskim promenama izjava na srpskom jeziku
https://youtu.be/iYYsE_zgbww

Roland Kokai direktor ,,JP Vojvodinašume“ o okruglom stolu i klimatskim promenama izjava na mađarskom jeziku
https://youtu.be/pXX-_Uc04-0

Klimatske promene dokumentarni zapis JP Vojvodinašume
https://youtu.be/7pCtI43gJD8