IZVOR: Tanjug

Direktor Šumskog gazdinstva Sremska Mitrovica Pera Dobrojević izjavio je za Tanjug da je Javno preduzeće „Vojvodinašume“ od početka borbe sa poplavama maksimalno angažovano na poslovima odbrane.

Često se dešavalo da je mehanizacija, pre svega bageri, bila u neprekidnom pogonu i više od 48 sati, a da su se samo smenjivali vozači koji su često „vezivali“ i po dve smene bez odmora, rekao je on.

Dobrojević je kazao Tanjugu da su radnici i mehanizacija „Vojvodinašuma“ stavljeni na raspolaganje stručnjacima iz vodoprivrede koji rukovode odbranom od poplava, pre svega „Voda Vojvodine“, svakodnevno bili angažovani na svim ugroženim područjima na teritoriji Vojvodine, odnosno na području sremskomitrovačke i šidske opštine.On je precizirao da je angažovano oko 300 radnika i više od 50 jedinica kamiona, traktora, kipera i ostale teške mehanizacije.

Po Dobrojevićevim rečima, radnici i mehanizacija „Vojvodinašuma“ učestvovali u odbrani od poplava u Kupinovu, Klenku, Sremskoj Mitrovici, Jameni, Moroviću, Višnjićevu i Bosutu. Rađene su različite vrste poslova od razvoženju vreća sa peskom do prebacivanja vode pumpama različite snage uz upotrebu traktora velike snage koji su, kako je rekao, neophodni da bi rad tih pumpi uopšte bio moguć.

„Kada je voda u Hrvatskoj probila nasip mi smo bili prvi koji smo angažovani u naseljenom mestu Jamena koje je bilo prvo na udaru te vode. Oko ponoći naš bager je prebačen i Jamenu i prvi je počeo sa radom da bi se Jamena koliko toliko spasila, odnosno da bi se omogućilo da se bez opasnosti po živote izvrši evakuacija prvo dece, žena i starih, a kasnije i ostalog stanovništva“, rekao je Dobrojević.

Poslednjih tri-četiri dana kompletna mehanizacija i ljudstvo „Vojvodinašuma“ radilo je na izradi odbrambenog „žečijeg“ nasipa u šumama u blizini Sremske Rače i Morovića.

Ti nasipi su, kako je istakao Dobrojević, zahvaljujući nadljudskim naporima ljudi iz „Vojvodinašuma“ i iz „Voda Vojvodine“ urađeni u rekordno kratkom roku, i sada se radi na njihovom održavanju i eventualnom ojačavanju. Dobrojević je naglasio da su, pored aktivnosti na odbrani od poplava, zaposleni u „Vojvodinašumama“ intezivno radili i na zbrinjavanju divljih životinja u bosutskim i morovićkim šumama, istakavši da je divljač u svakom smislu zbrinuta i smeštena u tri ograđena dela lovišta koja nisu pod vodom.