Dana 13.08.2019. godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, proglasila je zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja, naseljena mesta Velika Krsna i Rabrovac, opština Mladenovac na teritoriji grada Beograda, naseljeno mesto Kusadak, opština Smederevska Palanka u Podunavskom upravnom okrugu. Do sada su registrovani pozitivni nalazi virusa afričke kuge svinja samo kod domaćih svinja, a kod divljih svinja nije potvrđeno prisustvo afričke kuge svinja. Na teritoriji AP Vojvodine nema registrovanih slučajeva pojave afričke kuge svinja ni kod domaćih, a ni kod divljih svinja.
Od afričke kuge svinja mogu da obole isključivo domaće i divlje svinje sa visokim procentom smrtnosti. Ljudi ne mogu da obole od afričke kuge svinja, a bolest izaziva velike ekonomske štete u lovstvu i u industriji  proizvodnje svinjskog mesa.

JP ”Vojvodinašume” gazduje ukupno sa 17 lovišta, od čega su tri lovišta “Deliblatska peščara”, “Vršačke planine” i “Subotičke šume” u zoni visokog rizika od pojave bolesti, u pograničnom području sa Rumunijom i Mađarskom.

JP “Vojvodinašume” sprovode mere preventivnog nadzora populacija divljih svinja sa kojom gazduje, vrši se redovno uzorkovanje i slanje uzoraka u nadležne veterinarske institute odstreljenih i pronađenih uginulih divljih svinja, sa ciljem ispitivanja prisustva virusa afričke kuge svinja po Programu i načinu vršenja monitoringa u 2018. i 2019. godini. U lovištima kojim gazdujemo uspostavljene su biosigurnosne mere, aktivne pretrage terena, ograničavanje neovlašćenog kretanja lica i vozila, sprovođenje aktivne preventivne dezinfekcije putem dezinfekcionih barijera za lica i vozila pri ulasku u lovišta. Poseban akcenat stavljen je na obaveštavanje zaposlenih o neophodnosti prijavljivanja i pronalaženje uginulih divljih svinja, i obaveštavanje lovaca-turista koji dolaze u naša lovišta, kao i o merama prevencije pojavljivanja afričke kuge svinja.

JP “Vojvodinašume” aktivno daje doprinos sprovođenju i kreiranju mera prevencije i kroz učešće zaposlenih u radu Regionalnih centara za sprečavanje pojave, praćenje kretanja i kontrole zarazne bolesti afričke kuge svinja i Stručne grupe za praćenje kretanja, prevenciju i kontrolu zarazne bolesti afričke kuge svinja formiranih od strane Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.