Svetski dan zaštite životne sredine prvi put je obeležen 1972. godine. Od tada ljudi širom sveta tog dana ujedinjeno deluju kako bi obezbedili čistiju, zeleniju i sjajniju budućnost za sebe i generacije koje dolaze.

JP Vojvodinašume, Šumsko gazdinstvo „Sombor“ u Somboru tokom cele godine sprovode ekološke aktivnosti, a posebna pažnja posvećena je obeležavanju ekološki značajnih datuma kao što je „Svetski dan zaštite životne sredine“. Zaposleni se trude da ličnim primerom pokažu koliko je lako biti ekološki odgovoran, ali i da je na tome potrebno raditi svaki dan.

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine JP Vojvodinašume, ŠG “Sombor“ u Somboru je raspisalo konkurs „Crtežom kroz svet oko nas“ za gradske osnovne škole u Somboru, tj. za učenike i odeljenja od prvog do četvrtog razreda. U Sportskom centru „Soko“ je po završetku konkursa organizovana izložba svih pristiglih radova. Izložba je bila dostupna i besplatna za sve građane. Na otvaranju izložbe žiri je proglasio najbolje radove, a  pobednici konkursa su nagrađeni jednodnevnim izletom u „Gornje podunavlje“ koji će se realizovati početkom septembra.

Tokom juna Šumsko gazdinstvo „Sombor“ će nastaviti sa edukacijom somborskih osnovaca i srednjoškolaca o prirodnim lepotama koje nas okružuju.