Program prezentacije Specijalnih Rezervata Prirode u Vojvodini, edukacije mališana o šumskom potencijalu i održivoj sredini kao i program putovanja agencije JP ,,Vojvodinašume-Turist“ Vas očekuje do 19 ooh, na Novosadskom Sajmu ,,LORIST“ gde je počeo Međunarodni Sajam Turizma.

Tokom celodnevnog boravka na Sajmu do 07. oktobra – Program Specijalnih rezervata prirode, prezentacija prirodne vrednosti, potencijali i mogući oblici turizma i turističke ponude.

Kao poslednja i najveća oaza peščarsko-stepske, šumske i močvarne vegetacije koja je nekada dominirala panonskom nizijom, SRP “Deliblatska peščara” je jedan od najvažnijih centara biodiverziteta u Srbiji i Evropi i najznačajnije stepsko područje kod nas. Stoga, Rezervat predstavlja jedinstven naučni poligon.

SRP “Gornje Podunavlje”   jedan je od dunavskih bisera Vojvodine i Srbije. Rezervat je ostatak nekadašnjih prostranih plavnih predela Podunavlja. Područje Rezervata je složen mozaik vodenih i kopnenih ekosistema. Najveći deo Rezervata pokriven je kompleksima ritskih plavnih šuma. Ovakvi očuvani izvorni biotopi retko gde se mogu sresti, kako kod nas, tako i u Evropi.

SRP “Bagremara“ je jedino stanište biljne vrste Kukurjak (Eranthis hiemalis ( L.) Salisb) na teritoriji naše zemlje. Ova višegodišnja ranoprolećna geofita iz porodice ljutića (Ranunculaceae) je prirodna retkost i spada u kategoriju krajnje ugroženih vrsta biljaka u Republici Srbiji.

SRP ,,Obedska bara“  – mit i legenda, poznata je širom sveta još od sredine XIX veka, od kada se o njoj ispredaju priče kao „raju“ za ptice. Nekada čuveni ornitološki rezervat, a danas Specijalni rezervat prirode, ovaj prostrani močvarno-šumski kompleks nalazi se uz reku Savu u južnom Sremu.

SRP ,,Koviljsko – Petrovaradinski rit“ Temeljne vrednosti ovog prostora su očuvanost i raznovrsnost izvornih orografskih i hidrografskih oblika ritova (ade, rukavci, bare, močvare), očuvanost i bujnost izvornih biljnih zajednica ritova (šume, livade, trstici, ševari) i raznovrsnost i bogatstvo faune (206 vrsta ptica i 24 vrste riba), naročito prisustvo retkih i proređenih vrsta.

Programi i projekti u Auli Novosadskog Sajma, usmereni na najmlađu populaciju bili su prilika da se svako Specijalno prirodno dobro prikaže na krajnje zanimljiv način. Mališani su od naših edukatora naučili da u tako održivoj sredini nije ništa zadato već se iznova mora planirati, obnavljati i prilagođavati prirodnim tokovima.

To jeste nauka, to je zdrava tehnologija, zdrava sredina, kao nešto osnovno što im možemo ponuditi danas i pomoći da zdravo odrastaju, čuvaju i cene ono što imaju istakla je direktorka JP Vojvodinašume Marta Takač.

Na Sajmu LORIST predstavila se Turistička agencija ,,Vojvodinašume -Turist“, ogranak JP Vojvodinašume, za lovni i eko turizam, koja je nastala  iz potrebe za održivim razvojem turizma namenjena za specifična interesovanja, utemeljena na potencijalima prirodnih resursa kojima gazduje i upravlja preduzeće, pruža mogućnost posetiocima za kvalitetan i aktivan boravak u prirodi, uz podsticanje želje da poštuju i sačuvaju prirodno okruženje u kojem se nalaze.

Turistička poseta i boravak u zaštićenim područjima, privremeni beg iz urbanog okruženja u divlju netaknutu prirodu, kao što su specijalni rezervati prirode Gornje Podunavlje, Koviljsko-petrovaradisnki rit, Obedska bara i Deliblatska peščara, posetiocima nude šetnju uređenim šumskim stazama, plovidbu kanalima, barama i rekama, posmatranja ptica, foto-safari, vožnju bicikla i mnogobrojne druge rekreativne i adrenalinske aktivnosti, uz mogućnost ekološke edukacije.

U prijatnom ambijentu u dvorišnom delu Novosadskog Sajma ,,LORIST“  možete uživati u lovačkim specijalitetima, u kući ,,4 Jelena“