FESTIVAL ,,HARMONIJA GORNJEG PODUNAVLJA“

2022-09-28T18:33:39+00:00септембар 25th, 2022|

24. i 25. septembra u Somboru i Eko-centru Karapandža, prvi put je održan festival „Harmonija Gornjeg Podunavlja“, u organizaciji Turističke organizacije grada Sombora u saradnji sa JP „Vojvodinašume“, Šumsko Gazdinstvo Sombor.
Ova manifestacija je realizovana sa ciljem sveobuhvatne promocije Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“, tj. upoznavanja stanovništva i turista sa prirodnim, tradicionalnim, umetničkim vrednostima kojima raspolaže prostor u okviru ovog Specijalnog rezervata, a koji obuhvata naselja Bački Breg, Kolut, Bezdan i Bački Monoštor, sa centrom u Somboru i deo teritorije opštine Apatin.
Festival je svečano otvorio Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević.


Tokom dva dana, u centru grada realizovan je kulturno-umetnički program, izlagačke postavke starih zanata i proizvoda sa teritorije SRP „Gornje Podunavlje“ upriličene su i edukativne i kreativne radionice za decu u kojima su decu animirali zaposleni JP „Vojvodinašume“, Malac genijalac, Udruželje starih, umetničkih zanata i domaće radinosti Sombor i Klub ljubitelja stripova Sombor. U saradnji sa Foto asocijacijom Vojvodine i Foto kino klubom Rada Krstić Sombor realizovan je foto safari koji nosi ime istaknutog fotografa i ljubitelja prirode Jaroslava Papa.

Za zainteresovane posetioce manifestacije, bio je obezbeđen autobuski prevoz na relaciji Sombor- Eko-centar Karapandža-Sombor sa dva polaska dnevno.
Oba dana manifestacije, posetioci su imali priliku da posete Eko-centar „Karapandža“ i obiđu šetnu stazu Karapandža, voze se katamaranom po Bajskom kanalu, te uživaju u jesenjem šumskom ambijentu. U eko-centru su realizovane radionice za decu, predstavljen promo materijali vezani za rezervat, izložbe fotografija ,,Reka života“ – Predrag Kostin „Divlja Srbija“ i promocija knjige „Reke života“ .
Vrhunac dešavanja u prirodi i eko-centru, bili su umetnički koncerti u šumi – Koncert barokne muzike (24. Septembra) i nastup vokalnog ansambla „Musica Viva“ (25. Septembra). Više od 700 posetilaca uživalo je u šumskim čarolijama i blagotvornosti prirode.

Svi navedeni sadržaji su bili promotivnog karaktera i besplatni za sve posetioce.
Harmonija Gornjeg Podunavlja je realizovana u partnerstvu JP „Vojvodinašume“ i Turističke organizacije grada Sombora.