Forum “Društvo prirodi ili priroda društvu?” održan je 20.12.2022. godine u Privrednoj komori u Beogradu u okviru četvrte sezone projekta “Zasadi drvo”.

Okupljanje relevantnih institucija, eminentnih stručnjaka, kompanija, građana, medija na jednom mestu – na Forumu iz oblasti šumarstva, postalo je tradicionalno, a njegova važnost upravo je u porukama, preporukama i zaključcima koji su se čuli tokom četiri panel-diskusije.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede (državni sekretar Veljko Odalović), Ministarstvo za predškolsko i osnovno obrazovanje (pomoćnik ministra, Milan Pašić), Privredna komora Srbije (Siniša Mitrović iz Centra za cirkularnu ekonomiju) pozvali su na aktivno uključivanje i davanje doprinosa za očuvanje zdrave životne sredine, kao i usvajanje ekološki odgovornog ponašanja koje treba postati navika svakog pojedinca. Direktor JP “Vojvodinašume”, Roland Kókai je napomenuo da šumarstvo predstavlja najbolji primer cirkularne ekonomije kao i da je termin “Društvo prirodi ili priroda društvu” primeren jer je reč o dve celine koje su neodvojive. Direktor Kókai je podsetio i na izreku Dositeja Obradovića “navikavajmo mladež na dobro, jer nam sve od toga zavisi”.

Izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj dr Marko Marinković bio je učesnik prvog panela „Održivo gazdovanje šumama i očuvanje biodiverziteta u svetlu klimatskih promena” u okviru kojeg je odgovorio na pitanje savremenih principa održivog gazdovanja šumama, koji su to rizici usled klimatskih promena i kako se šumski ekosistemi njima prilagođavaju. Dodatno, on je objasnio i aktuelnu problematiku pošumljavanja i podizanja novih šuma u Vojvodini.

Na drugom panelu „Prirodom inspirisana rešenja za unapređenje gradskog života”, između ostalog, bilo je reči o zelenoj infrastrukturi gradova, o konceptu zelenih gradova i primerima u Evropi, kao i rešenjima koje nam priroda nudi.

Treći panel “Održivi i eko turizam” je bila prilika da čuju koji su glavni izazovi za taj vid turizma, kakve podsticajne mere nudi država, kao i kakva je konkretno turistička ponuda u zaštićenim područjima koje je približila Ivana Vasić, samostalni stručni saradnik iz direkcije preduzeća.

Tokom poslednjeg četvrtog panela “Značaj edukacije u očuvanju životne sredine” pričalo se o edukaciji dece i omladine i ulozi  obrazovnih institucija, ekoloških grupa i pokreta u podizanju ekološke svesti kod dece i mladih, kao važnom faktoru u očuvanju životne sredine.

Forum je okupio učesnike iz brojnih institucija i organizacija, pa su tako u forumu uzeli učešće i predstavnici Uprave za šume, JP “Srbijašume”, Instituta za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine, Instituta za šumarstvo, Šumarske škole iz Kraljeva, Šumarskog fakulteta, Ministarstva turizma i sl.