Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu poslednjeg dana februara 2022. godine, bio je domaćin Foruma “Zasadi drvo – Veliko pitanje”, koji predstavlja krunu aktivnosti koje Adria Media Grupa i televizija Kurir sprovodi u okviru akcije “Zasadi drvo”. Forum je okupio sve institucionalne partnere i kroz 6 panela pokrenuo brojne teme značajne za sektor šumarstva.

Forum su otvorili dekan Šumarskog fakulteta prof. dr Branko Stajić, direktor Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Stamatović, pomoćnik ministra Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Milan Pašić, direktor JP “Vojvodinašume” Roland Kókai, izvršni direktor JP “Srbijašume” Ješa Erčić.

Svi uvodni govornici su podržali ovakve stručne skupove koji će dodatno ojačati položaj šumarske struke u javnosti. Direktor Roland Kókai je naveo da je ovo jačanje i razumevanje sektora veoma važno, naročito u vremenu kada je struka izložena velikom pristisku i nekada proizvoljnom tumačenju različitih aspekata šumarske struke. On je takođe istakao da je na ovom forumu važna prisutnost aktera iz javnog sektora, privrede, nauke i civilnog sektora. Od presudne važnosti je i saradnja privrede i nauke, pa je gosp. Kókai najavio i povratak nekadašnje prakse odnosno da će preduzeće zaposliti najmanje jednog najboljeg studenta generacije. U prilog važnosti saradnje preduzeća i fakulteta, on je apostrofirao da na današnjim panelima prisustvuje 6 njegovih saradnika od kojih su 3 doktora nauka.

Paneli ovog foruma su uključili teme koje se odnose na pošumljenost Srbije i koliko ona treba da bude i zašto, identifikaciju svih kapaciteta potrebnih za ispunjenje potencijala za povećanje šumovitosti odnosno kratkoročne aktivnosti, interdisciplinarna saradnja sa privredom, politika obrazovanja u šumarstvu i interdisciplinarna saradnja sa prosvetom.

Detaljne informacije možete pratiti i putem Video linka: https://www.youtube.com/watch?v=RMYnkoMDeBE
https://www.kurir.rs/zasadi-drvo/3881401/uzivo-forum-zasadi-drvo-veliko-pitanje