Od 26. do 29. maja je održana GISDATA regionalna konferencija za jugoistočnu Evropu, u Hrvatskoj, u Opatiji. Na konferenciji su učestvovali predstavnici iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Makedonije, Mađarske i Srbije.

Konferencija je imala 4 sesije i to: Telekomunikacije, e-government, e-bussines i prirodni resursi. Na konferenciji su predstavljena najnovija dostignuća u oblasti GIS tehnologije, kao i njihova primena u različitim oblastima.

Na četvrtoj sesiji, prirodni resursi, jedna od tema je bila i šumarstvo. U okviru ovog dela prisutnima je prezentovana konkretna upotreba ove tehnologije. Prezentacije su prikazali predstavnici šumarstva zemalja iz regiona.

Trenutno stanje šumarstva Srbije u GIS tehnologiji je prezentovano kroz primenu u Javnom preduzeću Vojvodinašume, Šumskom gazdinstvu Sremska Mitrovica. Šumsko gazdinstvo Sremska Mitrovica je predstavila svoj rad kroz dve tematske karte urađene u ovoj tehnologiji: –   Sastojine sremskog šumskog područja,-   Šumovitost Vojvodine.

Konferencija je bila odlična prilika da se razmene iskustva sa korisnicima GIS tehnologije iz regiona. Pored toga, prisutni su imali priliku da se upoznaju sa naprednim mogućnostima ove tehnologije, koju su predstavili predstavnici GISDATA kompanije.

Zaključak je da u odnosu na prethodne godine GIS tehnologija u našoj zemlji i u našem preduzeću ravnopravno prati okolne zemlje.