Evropska povelja za održivi turizam je danas u Briselu u Evropskom parlamentu svečano uručena direktorki preduzeća Marti Takač i njenom pratećem timu.

Višegodišnji rad WWF-a sa zaštićenim područjima dinarskog regiona rezultirao je 2012. godine projektom pod nazivom „Parkovi Dinarskog luka“ u okviru kojeg su u saradnji sa Europark federacijom odabrana zaštićena područja iz regiona koja su se uključila u proces dobijanja Evropske povelje za održivi turizam (ECST).

JP Vojvodinašume se tokom 2013. godine opredelilo za sertifikaciju održivog turizma u Specijalnom rezervatu prirode kojim upravlja, Gornjem Podunavlju, i tada ušlo u proces za dobijanje Evropske povelje za održivi turizam. Na ovaj način osigurana je platforma za povećanje svesti o zaštićenim područjima, njihovom očuvanju i upravljanju, ali i sprovođenju održivog turizma i povećanju ekonomskog rasta na dobrobit lokalne zajednice i upravljača. 

U saradnji sa članovima Foruma zainteresovanih strana i WWF-om, pet meseci se radilo na izradi strategije i akcionog plana za razvoj održivog turizma SRP Gornje Podunavlje. Zahvaljujući dobroj međusobnoj saradnji i velikom zalagnju, verifikacioni tim Europark federacije je 18. novembra 2014. godine pozitivno ocenio kandidaturu i dodelio JP Vojvodinašume za SRP „Gornje Podunavlje“ ovaj prestižni sertifikat.

Evropska povelja za održivi turizam je danas, 11. decembra, u Briselu u Evropskom parlamentu svečano uručena direktorki preduzeća Marti Takač i njenom pratećem timu.

Specijalni rezervat „Gornje Podunavlje“ je jedno od pet zaštićenih područja u regionu, a jedino uz Nacionalni park „Fruška gora“ u Srbiji, koje je započelo novo iskustvo sa održivim turizmom. Na ovaj način dokazano je da se znanjem i jasnom vizijom može puno toga napraviti kada je u pitanju sektor zaštite prirode.

Zahvaljujući ovom velikom uspehu JP Vojvodinašume je postalo prepoznatljivo na turističkim tržištima i upisalo se na mapu svetski priznatih parkova kao što su parkovi Provanse, Velike Britanije i Italije.