Međunarodni sajmovi „Lorist“ počinju 51. Međunarodnim sajmom lova i ribolova koji je otvoren danas, 3. oktobra u Novom Sadu. Sajam je otvorio Predsednik skupštine Vojvodine Ištvan Pastor. U okviru sajma „Lorist“ održavaju se i 51. Međunarodni sajam turizma, Sajam ekologije i Sajam sporta koji kapije za posetioce otvaraju u četvrtak, 4. oktobra. JP ,,Vojvodinašume“ je tradicionalno prisutno na Međunarodnim sajmovima „Lorist“, koji se ove godine održavaju  po 51 put, za sve posetioce u jesenjoj sezoni. Svake godine se detaljno planiraju sve aktivnosti tako da projektni tim, uvek ponudi nešto specifično, nesvakidašnje i atraktivno a sve u cilju promovisanja brojnih segmenata delatnosti i potencijala područja na kojem gazdujemo istakla je generalna direktorica  JP ,,Vojvodinašume“ Marta Takač.

Snimak  Juhász Géza i  Andrea  PannonRTV

Plan je da se predstavimo  domaćim i inostranim posetiocima  kroz  svakodnevne prezentacije delatnosti šumarstva, lovnih kuća, lova, lovnog turizma i ugostiteljstva u Vojvodini. Lovačka kuća ,,4 Jelena“ je ekskluzivan objekat i okvir vrhunske ugostiteljske delatnosti sa lovstvom koje ga prati.

U Hali 1 u segmentu lovstva, postavljena je izložba svih gajenih divljači lovišta na području na kojem gazduje preduzeće. Imaćete priliku da vidite i nekoliko ekskluzivnih trofeja koji su iz ovogodišnje lovne sezone ,,Rika jelena“ .

Već u subotu, na programu je deveto Prvenstvo u oponašanju rike jelena u kojem tradicionalno učestvuju  dragi gosti iz Mađarske, Italije i Slovenije. Predviđa se veliki broj takmičara i neizostavni orkestar lovačkih horni. U lovačkim i ribljim specijalitetima posetioci  će moći da uživaju u restoranu, Lovačke kuće ,,4 jelena“ na otvorenom delu Sajmišta kod hala 1 i 1a.

Ove godine su takođe i Specijalni rezervati prirode i zaštićena prirodna dobra, sasvim jasno prepoznati kao imperativi,  te preduzeće priprema  prezentacije programa eko turizma  u Auli Novosadskog sajma a na centralnom štandu hale 1  Master centra kao i uvek dobro posećen Događaj iznenađenja.

Lovačke kobasice od mesa podolskog govečeta koje se gaji u delu Deliblatske peščare nad kojim gazduje JP ,,Vojvodinašume“  očekuje Vas i kao deo ponude specijaliteta na Sajmu. To su specifične vrste mesa i hrane koja se ne može probati  ni na jednom drugom mestu. Segment ribolovnog i lovnog turizma je u Master hali. Vreme sajamskih manifestacija je dobra prilika za druženje i razmenu iskustava.

Prezentacije Specijalnih rezervata prirode kao Zaštićenih područja i oblasti Zaštite životne sredine očekuje Vas u četvrtak u Auli N. Sajma u prepodnevnim terminima predstavljamo SRP ,,Deliblatska peščara“, popodne SRP ,,Koviljsko – Petrovaradinski“  rit. Već u petak možete pogledati prezentaciju SRP ,,Gornje Podunavlje“ a popodne SRP ,,Obedska bara“ u formi promotivnih  filmova.Promovisaćemo edukativnu knjižicu ,,Kako postati šumski istraživač“, koja sadrži zanimljivosti i zadatke koji će najmlađe podstaći da usmere svoj istraživački duh ka prirodi i upoznati ih kroz edukativne radionice sa značajem održivog razvoja

U okviru Međunarodnih sajmova „Lorist“ priređuju se 51. međunarodni Sajam lova i ribolova, 51. Međunarodni sajam turizma, gde ćemo predstaviti i našu agenciju ,,Vojvodinašume-Turist“ i sve programe koje nudimo. Očekuje Vas zatim Sajam ekologije i Sajam sporta. Inače svi sajmovi traju do nedelje, 7. oktobra.

Na sajmovima će nastupiti oko 450 izlagača koji će predstaviti ponudu u oblastima lova, ribolova i turizma Dunavskog regiona, ali i ekologiju i sport u našoj zemlji. Uz izložbenu postavku u halama i na otvorenom delu Sajmišta organizuju se kongresne aktivnosti i poslovni susreti, a učesnici dolaze iz 20 zemalja, Austrije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Danske, Grčke, Indije, Izraela, Mađarske, Maldiva, Nemačke, Norveške, Portugalije, Rusije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Španije, Turske, Hrvatske.