U periodu od 11. do 16. novembra 2013. godine u Italiji, u Rufini, održana je konferencija o modelnim šumama „MED FORUM 2013“ na kojoj su učestvovali predstavnici modelnih šuma Alžira, Maroka, Tunisa, Turske, Španije, Albanije, Hrvatske, BIH, Kanade, Švedske, Filipina i Francuske. Ispred JP Vojvodinašume bio je Aleksandar Janjatović kao član projektnog tima „Adriatic Model Forest“.

Tokom konferencije održan je niz prezentacija posvećenih prezentaciji primera razvoja koncepta modelnih šuma u različitim zemljama. Fokus je bio na predstavljanju metodologije razvoja partnerstava (umrežavanje interesnih grupa), kao i samom organizovanju modelnih šuma.

 Istaknuta je velika važnost koju šume kao resurs imaju za lokalni ekonomski razvoj i koje daju ruralnom stanovništvu mogućnost da ostvari dodatne prihode od pečuraka, smole, žira, kestena, itd.

 Pre završetka skupa predstavljen je plan aktivnosti za naredni period. Nakon toga su učesnici konferencije bili u prilici da posete lokani šumarski centar u kom se osposobljavaju radnici za rad u šumi za sekače motoriste.