U Hainburgu u Austriji je od 28. do 31. maja održan najveći događaj o zaštićenim područjima u Evropi – konferencija „Little Sydney: Protecting Nature in Europe“. Kao odraz Svetskog kongresa o parkovima koji je IUCN organizovao krajem prošle godine u Australiji, ova konferencija je okupila preko 300 predstavnika zaštićenih područja iz Evrope među kojima su bili i predstavnici JP Vojvodinašume, Đorđe Šimunovački, pomoćnik direktora za šumarstvo i Miljan Velojić, koordinator za sertifikaciju šuma i životnu sredinu.

mali sidnej o

Ciljevi skupa su bili razgovori, razmena informacija i predstavljanje originalnih pristupa za očuvanje i razvoj zaštićenih područja zasnovanih na IUCN Svetskom kongresu parkova 2014, koji bi olakšali sprovođenje „obećanja iz Sidneja“ u evropskom kontekstu.

mali sidnej 2

U okviru plenarnog dela, promovisana je mreža DANUBEPARKS koja je ovogodišnji dobitnik nagrade Natura 2000 Award 2015. Projekat DANUBEPARKS step 2 je izabran u Briselu u velikoj konkurenciji više od 100 projekata koji se, između ostalog, bave Natura 2000 staništima.

mali sidnej 1

Očekuje se da Konferencija „Mali Sidnej“ bude prekretnica u cilju pronalaženja dugoročnih održivih rešenja za zaštićena područja u Evropi.