Tradicionalna sajamska smotra lova, ribolova, sporta i šumarstva pod nazivom „Lorist“ održana je od 25. do 30. septembra ove godine na Novosadskom sajmu. Ova manifestacija obuhvatila je 45. Međunarodni sajam lova, ribolova i sporta, Sajam šumarstva, 21. Međunarodni sajam “Ekosvet” i 19. Međunarodni sajam hortikulture.

U sklopu svečanog otvaranja međunarodnog sajma LORIST 2012, na lovačkom štandu Preduzeća, promovisan je Ugovor o saradnji u oblasti lovnog turizma, između JP „Vojvodinašume“ i lovno turističke agencije „Diana-Limpopo“ iz Danske, koju je predstavljala gospođa Sylvia Gabauer, zastupnik za Austriju i Nemačku.

JP „Vojvodinašume“ predstavilo je delatnost lovstva na svom lovačkom štandu kroz postavku trofeja odstreljenih u aktuelnoj lovnoj sezoni. Ljubazno stručno osoblje JP „Vojvodinašume“ je konstantno bilo na raspolaganju posetiocima sajma u smislu pružanja informacija o lovno-turističkoj ponudi Preduzeća. Na lovačkom štandu je bilo izloženo 18 trofeja jelena odstreljenih u tekućoj lovnoj sezoni u lovištima kojima gazduje Preduzeće.

Novoizgrađeni objekat Preduzeća – centralna hladnjača za meso divljači  u lovištu „Kaćka šuma“ svečano je otvoren u sklopu promotivnih sajamskih aktivnosti. Hladnjača je projektovana i opremljena u skladu sa važećim zakonskim propisima EU u ovoj oblasti i omogućava duboko zamrzavanje mesa divljači u koži, u krznu i u perju. Izgradnja ovakve hladnjače je jedan od preduslova da se Srbija uvrsti na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz mesa divljači na tržište zemalja EU. Namena ovog novog objekta će biti i veleprodaja mesa divljači za domaće tržište.

 

U subotu je bio „Dan lovaca“ na LORISTU, tako da su i na lovačkom štandu Preduzeća održana tradicionalna lovačka takmičenja Zlatni lovački rog LORIST 2012 i Otvoreno prvenstvo Vojvodine u oponašanju rike jelena LORIST 2012. Učesnici su bili lovočuvari iz lovišta kojima gazduje JP „Vojvodinašume“ i gosti iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

Direktor Novosadskog sajma Goran Vasić uručio je pehare i medalje najbolje plasiranim ekipama i pojedincima na takmičenju Kup Novosadskog sajma i JP „Vojvodinašume“ LORIST 2012 u gađanju glinenih golubova, održanog na Strelištu „Kaćka šuma“ u sredu 26.09.2012.godine:

1. mesto, ekipno – Vojvođanski lovac

2. mesto, ekipno – MBM Grof

3. mesto, ekipno – Vojvodinašume

1. mesto, pojedinačno – Zoran Radisavljević (MBM Grof)

2. mesto, pojedinačno – Marko Ilić (MBM Grof)

3. mesto, pojedinačno – Todor Miškov (Vojvođanski lovac)

 

Direktor JP „Vojvodinašume“ Marta Takač uručila je nagrade najboljim učesnicima takmičenja:

Zlatni lovački rog LORIST 2012

1. mesto – Josip Sabo, JP „Vojvodinašume“

2. mesto – Josip Đipanov, JP „Vojvodinašume“

3. mesto – Vital Šuligoj, Slovenija

Otvoreno prvenstvo Vojvodine u oponašanju rike jelena LORIST 2012

1. mesto – Pavel Nared, Slovenija

2. mesto – Ivan Blažev, JP „Vojvodinašume“

3. mesto – Bojan Vasiljević, JP „Vojvodinašume“

JP „Vojvodinašume“ je ove godine dobitnik i Velike zlatne medalje Novosadskog sajma za vrhunski kvalitet specijaliteta od divljači u restoranu lovišta Karakuša. Medalju je osvojio poslovođa u lovačkom domu „Karakuša“  Jovan Cvjetinović.

U okviru šumarskog štanda Preduzeća predstavljeni su rasadnička proizvodnja i šumski sadni materijal koji se koristi za pošumljavanje i obnovu šuma, semenski centar u Moroviću (postrojenje za termičku doradu – termoterapiju žira hrasta lužnjaka), kao i zaštita šuma od požara (vatrogasna oprema). Ovi sadržaji su predstavljeni kroz niz profesionalno snimljenih fotografija, ali i preko uzoraka semena i sadnica iz objekata polaznog materijala i rasadnika JP “Vojvodinašume”.

Posebno su bila predstavljena i promovisana zaštićena područja kojima upravlja JP “Vojvodinašume”, kao i delatnost ribarstva kroz vrlo interesantnu izložbu ribolovnih alata i opreme (za sportski ribolov).

U okviru segmenta korišćenja šuma, na otvorenom prostoru Novosadskog sajma predstavljene su mašine koje se koriste u šumarstvu, kao i vatrogasno vozilo. Tokom trajanja sajma, svakodnevno, u određenim terminima posetioci su imali priliku da prisustvuju demonstraciji rada sa mašina. Deo programa koji su priredile JP “Vojvodinašume” obuhvatio je i demonstraciju rada motornom testerom koju su članovi reprezentacije Srbije izveli na posebno uređenom poligonu. Svi članovi reprezentacije su zaposleni u Preduzeću i do sada su nas više puta predstavljali kako na državnim, tako i na svetskim takmičenjima.

 

Na delu štanda koji je posvećen modernim tehnologijama u planiranju gazdovanja šumama bila je izložena najsavremenija oprema koja se koristi prilikom sprovođenja terenskih radova vezanih za planiranje gazdovanja šumama. Bile su izložene elektronske prečnice, nekoliko tipova GPS uređaja i najsavremenija totalna stanica koja se koristi za snimanje granica i prilikom projektovanja trasa šumskih puteva. Na dva monitora postavljena na štandu konstantno se emitovao video materijal koji se odnosio na geoinformacione tehnologije koje se koriste u JP „Vojvodinašume“, kao i na programski paket za planiranje gazdovanja šumama (izrada osnova gazdovanja šumama, izvođačkih projekata i godišnjih planova gazdovanja šumama) čiji se pojedini segmenti još uvek nalaze u fazi razvoja.

Dan šumara obeležen je u četvrtak, 27. septembra, a tokom sajamskih dana organizovane su tribine i stručna predavanja, među kojima posebno treba istaći manifestaciju pod nazivom: „NAJMLAĐI NA LORISTU„.

Bogatstvom sadržaja i pratećih dešavanja u poslovno-stručnom delu i ove godine sajam je privukao ljubitelje i poklonike ovih aktivnosti.

JP “Vojvodinašume” se predstavilo u novom ruhu o čemu svedoči i izmenjeni koncept štanda preduzeća. U novom i modernom dizajnu preduzeće se na sajmu više nego uspešno predstavilo široj javnosti kroz zanimljiv i bogat program.

Specijalno priznanje „Pehar Novosadskog sajma“ uručeno je JP „Vojvodinašume“ za značajan doprinos promociji lovnog turizma na ovogodišnjem 45. međunarodnom sajmu lova, ribolova i sporta i partnersku saradnju povodom Sajma šumarstva.