Na završnoj svečanosti u holu Pokrajinske vlade danas su dodeljene nagrade predstavnicima 46 najboljih vaspitno-obrazovnih institucija (iz 27 gradova i opština) sa teritorije AP Vojvodina, u okviru godišnjeg ciklusa programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“.

Reč je o programu Pokrajinske vlade, koji su pre 13 godina pokrenuli Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, u saradnji sa Pokretom gorana Vojvodine. Cilj je bio da se u vrtićima, školama i lokalnim zajednicama širom Vojvodine podigne svest i lična odgovornost za brigu o životnoj sredini.

Ove godine učešće u realizaciji programa uzelo je 86 vaspitno-obrazovnih ustanova širom Vojvodine od kojih su najuspešnije nagrađene.

Takođe, nagrađeno je i 7 nastavnika/vaspitača koje uspešno učestvuju u programu „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini od njegovog početka.

Javno preduzeće „Vojvodinašume“ nagrađuje 14 vaspitno-obrazovnih ustanova koje će imati priliku da posete zaštićena područja kojima upravlja ovo preduzeće: SRP „Obedska bara“, SRP „Gornje Podunavlje“, SRP „Deliblatska peščara“ i SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit“.

Zaštićena područja kojim upravlja JP „Vojvodinašume“ će posetiti deca iz škola iz Novog Kneževca, Sremske Mitrovice, Sajana, Melenaca, Zrenjanina, Novog Slankamena, Mačvanske Mitrovice, Platičeva, Rume, Novog Sada, Čoke, Kikinde i Stare Pazove. Deci će biti upriličene edukativne radionice sa interaktivnim načinom njihovog uključivanja.

U ovom projektu učestvuje ukupno devet partnera – šest sekretarijata Pokrajinske vlade – Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, zatim Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine, JP „Vojvodinašumeˮ i Pokret gorana Vojvodine.