Na završnoj svečanosti u holu Pokrajinske vlade 28. 05. 2024. god. dodeljene su nagrade predstavnicima 53 najboljih vaspitno-obrazovnih institucija sa teritorije AP Vojvodina, u okviru godišnjeg ciklusa programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“.

Reč je o programu Pokrajinske vlade, koji su pre 15 godina pokrenuli Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, u saradnji sa Pokretom gorana Vojvodine. Cilj je bio da se u vrtićima, školama i lokalnim zajednicama širom Vojvodine podigne svest i lična odgovornost za brigu o životnoj sredini.

Ove godine učešće u realizaciji programa uzelo je 105 vaspitno-obrazovnih ustanova širom Vojvodine od kojih su 53 nagrađene.

Javno preduzeće „Vojvodinašume“ nagrađuje 18 vaspitno-obrazovnih ustanova koje će imati priliku da posete zaštićena područja kojima upravlja ovo preduzeće: SRP „Obedska bara“, SRP „Gornje Podunavlje“, SRP „Deliblatska peščara“ i SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit“.

Zaštićena područja kojim upravlja JP „Vojvodinašume“ će posetiti deca iz škola iz Ade, Apatina, Alibunara, Beočina, Čoke, Kikinde, Kovačice, Kule, Novog Sada, Opova, Pančeva, Plandišta, Sečnja, Titela, Temerina, Vrbasa, Vršaca, Zrenjanina, Žablja. Deci će biti upriličene edukativne radionice sa interaktivnim načinom njihovog uključivanja.

U ovom projektu učestvuje ukupno devet partnera – šest sekretarijata Pokrajinske vlade – Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, zatim Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine, JP „Vojvodinašumeˮ i Pokret gorana Vojvodine.