Dan zaštite prirode, 11. april, koji je utvrđen Zakonom o zaštiti prirode sa ciljem da se najšira javnost podseti na ulogu i značaj zaštite nacionalne prirodne baštine, obeležen je brojnim aktivnostima  u JP „Vojvodinašume“. Ovaj značajan datum obeležen je na nivou šumskih gazdinstava i Direkcije preduzeća sa akcentom na edukaciju dece školskog uzrasta i studenata.

Prigodni program priređen je u  ŠU ”Kovilj” u SRP ”Koviljsko – petrovaradinski rit”. Gosti su bili  učenici 7. razreda  OŠ ”Laza Kostić” iz Kovilja. Deca su uz priču o rezervatu mogla da se prošetaju edukativnom stazom, da posmatraju ptice dvogledima sa osmatračnice i da se provozaju čamcem.

KPR

U osnovnim školama u Kljajićevu i Bačkom Monoštoru, u nižim odeljenjima,  prezentovan je  “Šumski  bonton za početnike“ za dečicu koja još nisu dolazila u SRP „Gornje Podunavlje“. Bonton su pripremile koleginice iz ŠG Sombor, a iskoristiće se i za Dan zaštite životne sredine (5.jun) kada će se ova dečica pozvati u rezervat i organizovati „polaganje“ bontona i dodela diploma.DSCI0034

DSCI0051

U SRP “Obedska bara” kolege iz ŠU “Kupinovo” ugostili su decu 3. i 4. razreda  OŠ “Dušan Vukasinović Diogen” iz Obreža. Deca su imala uvodni čas osmatranja sa kule Obeda, promociju filma Obedska bara i šetnju stazama rezervata.

OB

 Lepote Deliblatske peščare otkrivali  su  učenici  kao i  nastavno osoblje OŠ “Isidora Sekulić” iz Pančeva. Organizovana je interaktivna prezentacija Rezervata i izložba fotografija sa učenicima 5. i 8. razreda uz podršku školskih nastavnika.

DP

Takođe, studentima Šumarskog fakulteta održana su predavanja na temu zaštite prirode i zaštićenih područja kojima upravlja JP “Vojvodinašume”.

dir

Obeležavanje Dana zaštite prirode obuhvatilo je edukaciju oko 300 dece školskog uzrasta i 50 studenata. Ovom prilikom su deci i studentima podeljeni edukativni materijali i literatura.